SRBINE, PAMTI, NE ZABORAVI!
Na današnji dan počelo NATO bombardovanje Jugoslavije, Foto: Printscreen/Youtube/RechkeSRB

na današnji dan

SRBINE, PAMTI, NE ZABORAVI!

Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara

Objavljeno: 09:37h

Prošlo je 20 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije koja je za 78. dana odnela 2.500 života od toga 79 dečijih, dok je 12.500 ljudi ranjeno, a naneta šteta državi iznosi preko 30 milijardi dolara!

Tog 24. marta 1999. godine zaglušujući zvuk sirena zaparao je vazduh, a iz NATO baze "Avijano" u Italiji, krenuo je let bombardera. Ubrzo, zatresla se cela zemlja.

Napad na SRJ počeo je oko 20 časova, a devetnaest zemalja Alijanse, bez odobrenja SB UN, obrušilo se najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije u Batajnici, Mladenovcu, Prištini.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko sto milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a.

Grupa ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine.

To je do tada bila najveća operacija Alijanse, a najviše vojnika je došlo iz Nemačke, Francuske, Italije i SAD.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.