NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA: Tokom paklenih borbi na Paštriku nastala je krilatica koja govori o HEROJSKOJ BRIGADI
Tokom paklenih borbi na Paštriku nastala je krilatica koja govori o HEROJSKOJ BRIGADI, Foto: Printscreen/Youtube/Nastavnik Damir

kosovo

NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA: Tokom paklenih borbi na Paštriku nastala je krilatica koja govori o HEROJSKOJ BRIGADI

Ta rečenica primila se kod boraca i još više u njima probudila svest o njima samim i o bitnosti datog trenutka i same bitke

Objavljeno:

Poslednjih meseci kada se spominje Kosovo sve više se čuje – „Nema nazad, iza je Srbija“ – ali malo njih zna kako je zapravo došlo do ove krilatice.

Naime, u jeku bitke na Paštriku sa NATO agresorom i terorističkom organizacijom OVK u takozvanoj operaciji „Strela“ izdvaja se jedan poseban trenutak. To je trenutak u kome je nastala krilatica 549. prizrenske brigade, krilatica koja možda i najbolje opisuje tu herojsku brigadu i njen značaj u odbrani zemlje.

Dešava se to krajem maja 1999, nekoliko dana posle silnih napada preko karaule Gorožup i vrha Paštrika, kada još snažnije tim kopnenim napadima terorista podršku daju strateški bombarderi avijacije NATO kroz nekoliko „tepih” bombardovanja od Belog Drima do sela Binaj, preciznije – tačno do puta koji vodi sa Planeje do Gorožupa. Oni što su bili pri vrhu Paštrika u okolini graničnog kamena D-5/3 kažu da su „pečurke“ dima bile u njihovoj visini.

Iznad puta u šumi bio je i vodnik Boševski sa svojim vojnicima. Posle podrške avijacije, teroristi su otpočeli sa brzom paljbom iz minobacača po njima pa zatim i pešadijskim napadom i nastupanjem. Odnos u ljudstvu je daleko u korist terorista.

Boševski sa svojim vodom trpi napade jedva zadržavajući položaje, jer mu preti obuhvat terorista.

U neko vreme vezom zove IKM brigade, saopštava situaciju na njegovoj liniji odbrane i traži odobrenje za povlačenje 200 do 300m nazad jer smatra da na trenutnoj poziciji ne može zadržati neprijatelja. Javlja mu se vezom komandant brigade Božidar Delić i kaže: NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA! Budi gde jesi, stiže ti podrška!

To se i desilo. Ta rečenica „Nema nazad, iza je Srbija“ koju su čuli svi koji su imali radio vezu i bili blizu iste, od Belog Drima do Likena, nekako se primila kod boraca i još više u njima probudila svest o njima samim i o bitnosti datog trenutka i same bitke na Paštriku i tako se proširila na čitavu 549. motorizovanu brigadu.

Ta rečenica govori šire o tome da je 549. herojska brigada iz Prizrena branila državnu granicu sa Albanijom i delom sa Makedonijom od karaule Ćafa Prušit, preko karaula Zulfaj, Goden, Deva, D.Radanović, Liken, Gorožup, Vrbnica, M.Stojanović, Krstac, Orćuša, Čestak, Gora, Restelica do karule B. Denić i bila spremna da ne ustukne ni metar od svoje teritorije, baš kao što ni vodnik Boševski nije onomad na Paštriku!

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Izvor: Čojstvo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.