FILM O POGROMU ZA ĐAKE UZNEMIRUJUĆ, A NAS SU U JASENOVAC VODILI NA EKSKURZIJU! Oko ovoga se vodi žučna rasprava
Roditelji su zabrinuti za sadržaj koji se plasira deci, Foto: Profimedia, Printscreen/Twitter, Ilustracija

saveti psihologa

FILM O POGROMU ZA ĐAKE UZNEMIRUJUĆ, A NAS SU U JASENOVAC VODILI NA EKSKURZIJU! Oko ovoga se vodi žučna rasprava

Roditelji smatraju da je deci pušten neprimeren sadržaj za njihov uzrast!

Objavljeno:

Budući da se ovih dana dosta spekuliše o martovskom progonu Srba na Kosovu i Metohiji, upravo na ovu temu je počela da se vodi polemika o tome da li je u redu da se učenicIma osnovne škole pušta film o strašnim zbivanjima iz tog perioda.

Naime, roditelji dece su se na društvenim mrežama pobunili jer smatraju da nije primereno da se deci koja pohađaju osnovnu školu pušta film o progonu jer takav film obiluje scenama nasilja, a potom su se nadovezali na igricu "Igra prestola" i zapitali se da li je u redu da se takva igrica gleda u njihovom uzrastu.

Takođe, roditelji su ovakvu situaciju uporedili sa periodom kada su oni pohađali osnovu školu i kazali su, da su njih vodili u Jasenovac da gledaju fotografije, a ne eksplicitne scene nasilja.

Ipak, na ovu temu smo kontaktirali stručnjake koji su nam objasnili, da li bi trebalo deci puštati filmove koje obiluju eksplicitnim scenama nasilja.

Psiholog Aleksandra Janković smatra da se mora voditi računa o dečjem uzrastu jer sadržaji sa eksplicitnim scenama nasilja mogu biti veoma uznemirujući i da je veoma bitno da se deci predoči o kakvom nasilju je reč i da im se objasni da je takvo ponašanje neprihvatljivo odnosno neprimereno.

Svakako da bi trebalo voditi računa pogotovo ako su deca mlađa. Za decu nižeg uzrasta sadržaji sa eksplicitnim scenama nasilja mogu biti veoma uznemirujući. Naravno, veoma je bitno da se objasni deci o čemu je reč odnosno staviti priču u kontekst i pružiti savet kako da se nose sa tim. Ako postoje kategorizacije za sadržaje koji su primereni, recimo deci uzrasta do dvanaest godina onda bi se te kategorizacije svakako trebalo pridržavati. Što se tiče igrica smatram da u njima ima agresije i to nažalost niko ne kontroliše, a ovo se može kontrolisati," objašnjava psiholog Aleksandra Janković.

Takođe, psihoterapeut Goran Tomin kaže da su deca i adolescenti veoma osetljivi na takve sadržaje i da se mora voditi računa o tim kategorijama odnosno o sadržajima koji im se plasira.

Ukoliko su na filmu bile prikazane eksplicitne scene brutalnog nasilja onda je takav sadržaj neprimeren za decu i adolescente. Obe kategorije su posebno osetljive na takve sadržaje", objašnjava psihoterapeut Goran Tomin.

U Srbiji oko 85 odsto dece koristi internet barem sat vremena dnevno, a oko 25 odsto roditelja potvrdilo je da su se zajedno sa svojom decom suočili sa rizičnim situacijama na internetu, pokazuju podaci Unicefa.

Prema statistici, 95 procenata današnjih video igara ima nasilan sadržaj, a 99 odsto dece igra upravo takve igre.

Iako se od nastanka nasilnih video igara upozorava širom sveta na njihov štetni uticaj na decu i mlade čini se da je sve više omladine koja ovu vrstu zabave i koristi , a dokazano je da ove igrice veoma loše utiču na decu sa mentalnim poremećajima.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.