ALBANCI GASE SRPSKO OBRAZOVANJE NA KOSOVU: Ovo je njihov PLAN za novi ZAKON koji će UNIŠTITI SRBE
Priština, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

novi zakon

ALBANCI GASE SRPSKO OBRAZOVANJE NA KOSOVU: Ovo je njihov PLAN za novi ZAKON koji će UNIŠTITI SRBE

Prištinska vlada ovu instituciju smatra ilegalnom, a novim zakonom nastoji da ovu visokoškolsku ustanovu podvede pod svoje okrilje

Objavljeno:

Novim Zakonom o visokom obrazovanju takozvana država Kosovo želi da otme prištinski Univerzitet sa privremenim sedištem u severnoj Kosovskoj Mitrovici koji deluje u okviru srpskih zakona.

Prištinska vlada ovu instituciju smatra ilegalnom, a novim zakonom nastoji da ovu visokoškolsku ustanovu podvede pod svoje okrilje.

Kosovski ministar obrazovanja, Šućuri Bitići kaže da nacrt zakona predviđa brojne izmene od kojih će zavisiti kvalitet visokog obrazovanja, kako javnog, tako i privatnog, ali i to da neće odustati od Univerziteta u Severnoj Mitrovici.

– Nerazumno je da institucija na Kosovu nastavi da funkcioniše po srpskom planu i programu – rekao je on.

Zakon o visokom obrazovanju spada u jedan od zakona od „vitalnog interesa“ za nevećinske zajednice i može biti izglasan samo uz dvotrećinsku većinu glasova svih poslanika, ali i dvotrećinsku većinu glasova iz nevećinskih zajednica. Bez glasova Srpske liste ovaj zakon ne može biti usvojen.

Upravo zbog toga što Srpska lista ne učestvuje u radu prištinske skupštine i što neće podržati otimanje srpskog Univerziteta, na ovu stranku u prethodnom periodu pojačani su pritisci sa svih strana.

– Naravno da nećemo podržati otimanje Univerziteta. Srpska lista je uvek čuvala, štitila i branila Srbe i sve što je srpsko na KIM – rekli su za "Nacionalist" u ovoj stranci.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.