NAJBITNIJI SU NAM NACIONALNI PROJEKTI I RAD SA MLADIMA: Kostić predložen za novi MANDAT na čelu SANU
Da li će i naredne četiri godine biti predsednik: Vladimir S. Kostić, Foto: Printscreen

nastavlja posao

NAJBITNIJI SU NAM NACIONALNI PROJEKTI I RAD SA MLADIMA: Kostić predložen za novi MANDAT na čelu SANU

On smatra da Akademija treba da nastavi da nesmanjenim intenzitetom deluje u nizu identitetskih projekata, kao i da će njene aktivnosti i dalje uključivati dugoročan rad na ključnim nacionalnim projektima

Objavljeno:

Akademik Vladimir S. Kostić, koji je ponovo predložen za predsednika Srpska akademije nauka i umetnosti (SANU), izložio je danas svoj predlog plana rada SANU za naredni četvorogodišnji period (2019 - 2023).

Aktuelni predsednik SANU je na početku svog izlaganja na konferenciji članova SANU, na kojoj su razmatrani predlozi za kandidate za izbor predsednika, dva potpredsednika i generalnog sekretara SANU, rekao da predlog plana rada naviše akademske institucije u zemlji svesno počinje ponavljanjem rečenice kojom je otvoren i prethodni predlog.

- Srpska akademija nauka i umetnosti u velikoj meri je određena definicijom 'najviša naučna i umetnička ustanova u Srbiji', što je kao svoju odrednicu u periodu za nama, radom svojih članova, uveren sam, uspela da sačuva - rekao je Kostić.

On smatra da Akademija treba da nastavi da nesmanjenim intenzitetom deluje u nizu identitetskih projekata, kao i da će njene aktivnosti i dalje uključivati dugoročan rad na ključnim nacionalnim projektima, uz kritično praćenje aktuelnog stanja prevashodno u obrazovanju, nauci i umetnosti.

Poseban naglasak biće, kako je rekao, na produbljivanju već postojeće saradnje s međunarodnim i domaćim institucijama, ali i na dijalogu s mlađim generacijama.

Do 13. marta stigli su sledeći predlozi: za predsednika SANU predložen je Kostić, za potpredsednika SANU iz Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, Odeljenja tehničkih nauka i Odeljenja medicinskih nauka predložen je akademik Zoran V. Popović, za potpredsednika SANU iz Odeljenja jezika i književnosti, Odeljenja društvenih nauka, Odeljenja istorijskih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti predložen je akademik Ljubomir Maksimović, a za generalnog sekretara SANU predložen je akademik Marko Anđelković.

Svi pomenuti već obavljaju funkcije za koje su predloženi.

Akademik Nebojša Lalić obrazložio je predloge, podsetivši na visoka naučna dostignuća predloženih akademika i na njihov dosadašnji rad na čelu Akademije.

Izborna skupština na kojoj će se birati rukovodstvo SANU biće održana u četvrtak, 4. aprila, u 11 sati.

BONUS VIDEO:

20 GODINA POSLE BOMBARDOVANJA IZBACUJU BORCA NA ULICU: Porodicu Lalović izvršitelji ponovo pokušavaju da ISELE

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.