NE MORATE DA PLAĆATE RTS PRETPLATU! Da, dobro ste pročitali! (FOTO)
Ne morate da plaćate pretplatu, Foto: Dado Đilas

PA VI SAD VIDITE

NE MORATE DA PLAĆATE RTS PRETPLATU! Da, dobro ste pročitali! (FOTO)

Iako su mnogi davno odustali od gledanja televizijskog programa, obavezni su da plate taksu javnom servisu kroz račun za utrošenu električnu energiju

Objavljeno:

Vikend u Beogradu bio je veoma dramatičan.

Naime, deo učesnika petnaestog protesta "Jedan od pet miliona" u prestonici, upao je u zgradu RTS. Desetine građana predvođeni predsednikom Dveri Boškom Obradovićem, Draganom Đilasom i Jelenom Anasonović, jednom od organizatorki protesta, ušli su u RTS tražeći da razgovaraju sa nekim od urednika i novinara.

Oni su takođe zahtevali i vanredno uključenje, kako bi predstavnik organizatora protesta učestvovao u tom vanrednom uključenju.

Međutim, do toga nije došlo i pripadnici policije su ih nakon nekoliko sati izveli iz zgrade Radio televizije Srbije.

Učesnici protesta i organizatori su u nekoliko navrata istakli da žele da se njihov glas čuje i emituje na javnom servisu, te naveli da je potrebno da se da jednak prostor svim političkim predstavnicima.

Mnogi građani nezadovoljni načinom na koji Radio televizija Srbije izveštava, zapitali su se - kako ne plaćati taksu za javni medijski servis?

Iako su mnogi davno odustali od gledanja televizijskog programa, obavezni su da plate taksu javnom servisu kroz račun za utrošenu električnu energiju.

Podsetimo, krajem prethodne godine najvaljeno je da će taksa za javne servise Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio televizija Vojvodine (RTV) od ove godine iznositi 220 dinara, umesto dosadašnjih 150 dinara.

Valja naglasiti i da ukoliko građani samoinicijativno odluče da iznos za utrošenu električnu energiju umanje za iznos TV pretplate, EPS će to umanjenje uračunati kao dug za struju, s obzirom da je pretplata sastavni deo računa.

Ipak, nisu svi obavezni da plaćaju TV taksu.

Prema Zakonu o javnim servisima iz 2016. godine, svi koji koriste brojila, i pravna i fizička lica, dužni su da plaćaju taksu, osim lica izuzetih članom 42., a to su: osobe sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja, osobe s minimalnom penzijom, korisnici socijalne pomoći, fizičko lice koje je korisnik više merila električne energije.

U poslednjem slučaju, vlasnici mogu biti oslobođeni plaćanja za objekte u kojima godišnje troše manje od 300 kilovata i u kojima ne stanuju.

Njima je potrebno da podnesu zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis RTS-u. To podrazumeva da donesu vlasnički list i overenu izjavu kod notara da ne stanuju na toj adresi. Uz sam zahtev treba priložiti i dokumentaciju, od koje je potrebno dostaviti kopije rešenja odnosno dokaza nadležnih organa kojima se potvrđuje da osoba pripada jednoj od kategorija koja se oslobađa plaćanja takse.

Zahtev se može podneti lično na šalterima RTS ili elektronskim putem, dok korisnici sa prebivalištem na teritoriji Vojvodine, zahtev mogu podneti Radio-televiziji Vojvodine.

Krajnje komplikovana procedura, složićete se, te ne čudi da mnogi građani od iste odustaju. Još kad se saberu troškovi vađenja dokumenata i overavanje izjave kod notara, cifra na kraju bude maltene ista kao cena TV pretplate za celu godinu.

Ali, šta se dešava ako domaćinstvo ne poseduje televizor? Zašto onda plaćati TV pretpatu? I zašto na zahtevu za oslobađanje od plaćanja takse za medijski servis ne stoji da taksu ne plaćaju oni bez televizora?

Na ova pitanja konkretnih odgovora nema. Pre nekoliko godina, Slobodan Kremenjak, advokat koji je učestvovao u pisanju medijskih zakona, rekao je da postoji više razloga zbog kojih TV taksu moraju da plaćaju i građani koji nemaju TV prijemnik.

- Javni servis nema obaveze vezane samo za televiziju. Ljudi imaju mobilne telefone i druge medije kojima mogu da dođu do informacija koje im Javni servis obezbeđuje - rekao je Kremenjak tada.

Treba istaći i da je plaćanje TV takse ili pretplate za javni servis uobičajeni način finansiranja u većini razvijenih zemalja u svetu, kao i da i tamo vladaju isti uslovi, jer je javno obaveštavanje civilizacijska tekovina i svi imaju pravo na nju, ali to povlači i obavezu njenog izdržavanja.

Podsetimo, javni servis se finansira iz takse i iz državnog budžeta Srbije. Takođe, Srbija nije "usamljena" u plaćanju pretplate, jer je plaćanje TV takse za javni servis uobičajeni način finansiranja u većini razvijenih zemalja u svetu.

Kako izgleda obrazac koji se podnosi radi oslobađanja od obaveze plaćanja takse, pogledajte ispod.

1 / 3 Foto: Printscreen / RTS

BONUS VIDEO: Pitali smo Beograđane šta misle o tome što je posečeno drvo koje je predstavljalo simbol Kalemegdana?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.