VERNICI SU NJEGOVU KRV MAZALI NA SEBE KAKO BI SE IZLEČILI, A I DALJE STREPE OD NJEGA! Ovo DANAS morate uraditi
Sveti mučenik Konon, Foto: spc.rs

NARODNA VEROVANJA

VERNICI SU NJEGOVU KRV MAZALI NA SEBE KAKO BI SE IZLEČILI, A I DALJE STREPE OD NJEGA! Ovo DANAS morate uraditi

Crkva i vernici obeležavaju dan velikog mučenika

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Svetog mučenika Konona Isavrijskog Baštovana.

Poučen bi u veri Hristovoj i kršten u ime Presvete i Životvorne Trojice od samoga Arhangela Mihaila. I do same smrti njegove nevidljivo ga je pratio ovaj Arhistratig Božji.

Bi prosvetljen i ojačan blagodaću Duha Svetoga, te ga srce nije vuklo ni za čim svetskim, nego samo za duhovnim i nebeskim. Kad ga roditelji silom oženiše, on prvo veče uze sveću i metnu pod sud, pa upita svoju nevestu: šta je bolje, svetlost ili tama?

Ona odgovori: svetlost. Tada joj on poče govoriti o veri Hristovoj, i o duhovnom životu kao boljem i lepšem od telesnog. Te tako uspe, da i nju, a po tom i svoje roditelje privede u veru Hristovu. I behu on i žena mu kao brat i sestra. Uskoro umru mu i roditelji i žena, i on se povuče potpuno od svetskog života i preda molitvi, postu i bogomisliju. Učini velika čudesa, kojima mnoge obrati u hrišćanstvo. Između ostaloga, primora zle duhove da mu služe.

Pri jednom gonjenju bi uhvaćen i mučen, i sav izboden noževima. Njegovom krvlju mazahu se bolesnici i isceljivahu. On požive posle toga još dve godine u svome gradu i prestavi se Gospodu. Ovaj divni svetitelj požive i postrada u II veku.

Rodom bi iz Nazareta. Beše blag i nezlobiv, i u svemu Bogu ugodan. U vreme Dekijeva gonjenja bi mučen za Hrista. No on osta čvrst u veri, a neznabožačke sudije oštro izobliči zbog njihove gluposti. S ekserima u nogama, vezan za kola kneževa, ovaj dobri i nezlobni svetitelj bio je vučen sve dotle dokle nije sam iznemogao i pao. Tada se i poslednji put pomoli Bogu i predade Mu duh svoj 251. godine.

Na današnji dan, vernici sređuju bašte, kose travu, a bolesni se umiju vinom nadajući se ozdravljenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.