BIA U POTRAZI ZA KRTICAMA U MUP-U SRBIJE: Bivši načelnik policije u Petrovcu na Mlavi špijunirao za Hrvate
Bivši načelnik policije u Petrovcu na Mlavi špijunirao za Hrvate, Foto: Printskrin / bia.gov.rs

traže krivce

BIA U POTRAZI ZA KRTICAMA U MUP-U SRBIJE: Bivši načelnik policije u Petrovcu na Mlavi špijunirao za Hrvate

Oni su te podatke, mahom iz JMBG, koristili za promet nekretnina čiji vlasnici žive u Srbiji

Objavljeno:

Policija, BIA i Više tužilaštvo u Požarevcu rade na identifikaciji više službenika MUP-a koji su Radetu Mitiću dostavljali lične podatke građana iz policijske baze podataka.

Bivši načelnik policije u Petrovcu na Mlavi Rade Mitić (70) osuđen je na godinu dana kućnog zatvora uz elektronsko praćenje zbog špijuniranja za Hrvate.

Mitić je "nanogicu" zaradio na osnovu Sporazuma o priznavanju krivice, koji mu omogućuje, ako prizna delo za koje se tereti, blažu kaznu. Inače, za ovo krivično delo zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina zatvora.

Požarevačka policija u saradnji sa Bezbedonosno-informativnom agencijom i Višim tužilaštvom u Požarevcu 20. decembra prošle godine uhapsila je Radeta Mitića i protiv njega podnela krivičnu prijavu za odavanje tajne.

Mitić je u pritvoru ostao sve do 6. februara ove godine, kada je sa Višim tužilaštvom sklopio Sporazum o priznavanju krivice. Taj predlog tužilaštva Viši sud u Požarevcu 26. februara prihvatio je, i Radeta Mitića osudio na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor. Tim činom presuda je postala pravosnažna, a Mitiću 45 dana provedenih u pritvoru biće uračunato u kaznu.

Kako se saznaje, Rade Mitić, bivši načelnik policije u Petrovcu na Mlavi, je osuđen kao vlasnik Agencije za poslovne usluge "SIA-SIA" jer je neovlašćeno pribavljao i koristio lične podatke osoba rodom sa teritorije Republike Hrvatske koji žive u Srbiji i te podatke za novac prosleđivao hrvatskim agencijama sličnih delatnosti kao što je njegova.

Oni su te podatke, mahom iz JMBG, koristili za promet nekretnina čiji vlasnici žive u Srbiji. Prema saznanjima iz Višeg suda u Požarevcu Mitić je lične podatke pojedinih lica dobijao od, za sada, N.N lica, radnika MUP-a Srbije, koji su mu ih dostavljali iz baze podataka MUP-a Srbije.

Ovom sporazumnom presudom, kako se saznaje, nije stavljena tačka na ovaj slučaj, jer policija, BIA i Više tužilaštvo u Požarevcu, i dalje radi na identifikaciji službenika MUP-a Srbije koji su Mitiću dostavljali lične podatke građana, a koje je on neovlašćeno prosleđivao stranim agencijama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tpknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.