DRŽAVA PLAĆA AKREDITACIJU SIROMAŠNIM FAKULTETIMA: Novine u srpskom školstvu
Na odluku o povećanju cena koju je donelo Nacionalno telo za akreditacije (NAT), burno je reagovao Univerzitet u Beogradu, a dekani su poručili da ne znaju kako će skupiti toliki novac, Foto: Zoran Jevtić

USKORO

DRŽAVA PLAĆA AKREDITACIJU SIROMAŠNIM FAKULTETIMA: Novine u srpskom školstvu

Ministar Šarčević najavio pomoć u rešavanju problema oko akreditacija. Oni koji zarađuju na tržištu moraće sami da plate svoje troškove. Šarčević: Novi cenovnik NAT ima opravdanja jer su im troškovi veći

Objavljeno: 15:10h

Fakultetima koji nemaju novca, a imaju kvalitetne studijske programe, država će pomoći da plate akreditaciju. Oni koji zarađuju na tržištu, moraće da plate sami. Kada govorimo o finansijama, ne možemo u istu ravan staviti, recimo, Pravni fakultet i Fakultet za fizičku hemiju.

Nije nam cilj da uništimo kvalitetne programe samo zato što imaju mali broj studenata. Naprotiv! Ali jeste trenutak da se fakulteti zapitaju da li su im svi programi dovoljno kvalitetni i da li treba da ih akredituju. Ovo, za "Novosti", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, povodom povećanja cena koje visokoškolske ustanove treba da plate da bi se reakreditovale.

Na odluku o povećanju cena koju je donelo Nacionalno telo za akreditacije (NAT), burno je reagovao Univerzitet u Beogradu, a dekani su poručili da ne znaju kako će skupiti toliki novac.

Šarčević najavljuje da će se u ponedeljak sastati sa prof. dr Simom Avramovićev i prof. dr Jelenom Kočović iz NAT i prof. dr Ivankom Popović, rektorkom Univerziteta u Beogradu.

- Verujem da ćemo naći rešenje - ističe ministar. - Država je već pomogla tako što je uplatila 80 miliona dinara iz budžetskih rezervi da NAT počne da radi, da ima sredstva dok ne počne da naplaćuje svoje usluge.

On smatra da novi cenovnik NAT ima opravdanja, jer je to nezavisno telo koje se finansira samo naplaćujući svoje usluge.

- Ranije je Komisija za akreditaciju (KAPK) bila na budžetu, zavisna od države, što nam je zamerala Evropska agencija za akreditacije i zapretila nam izbacivanjem ako to ne rešimo. Promenili smo zakon i u tu oblast uveli red. Ranije su akreditacije završavane i u kafani, a sada je obavezan izlazak na teren, učestvuju strani recenzenti, a sve to NAT mora da plati od svojih sredstava. Raniji ciklus akreditacije trajao je pet, a sada traje sedam godina. Tako da kada se iznosi podele na veći broj godina, poskupljenje i nije veliko - kazao je Šarčević.

On upozorava da dizanje cene školarina svakako nije dobro rešenje, a to su najavili pojedini dekani kao način da "prikupe" sredstva za akreditaciju.

Rektorka Ivanka Popović navodi da je podizanje cena školarine jedna od mogućnosti, ukoliko se ne nađe rešenje za visoke cene licenci koje treba da plate visokoškolske ustanove.

- To je jedna od opcija - kaže, za "Novosti", rektorka Popović. - Ministarstvo je razumelo problem i izrazilo spremnost da fakultetima izađe u susret. Nismo u sukobu sa NAT. Reč je o tome da fakulteti nisu imali najavu da će akreditacije ovoliko poskupeti.

PRODUŽENI ROKOVI

- Zbog velikog vakuuma između starog i novog saziva KAPK, oko 300 predmeta čekalo je akreditaciju. Produžen je vek trajanja aktuelnih akreditacija, dok ne stignu nove, kako bi fakulteti mogli normalno da rade i upisuju studente - rekao je Šarčević.

BONUS VIDEO:

Espreso Live Session #2: Dukat/Stray Dogg

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.