ŠOKANTNO PRIZNANJE NATO PILOTA: U Srbiji je počinjen ZLOČIN VEKA!
On je dodao da je dosad pred sudovima u Italiji doneto 80 presuda protiv ministarstva odbrane, kojima je dokazana uzročno posledična veza između tih bombi i obolevanja vojnika, Foto: printscreen / wikipedia

posledice bombardovanja

ŠOKANTNO PRIZNANJE NATO PILOTA: U Srbiji je počinjen ZLOČIN VEKA!

On je dodao da je dosad pred sudovima u Italiji doneto 80 presuda protiv ministarstva odbrane, kojima je dokazana uzročno posledična veza između tih bombi i obolevanja vojnika

Objavljeno: 20:26h

Bivši borbeni pilot NATO Domeniko Leđero izneo je dokaze o uzročno-posledičnoj vezi između osiromašenog uranijuma i obolevanja vojnika koji su 1999. godine u sastavu NATO boravili na bombardovanoj strani KiM.

– Od posledica udisanja osiromašenog uranijuma na Kosovu je do sada umrlo 350 italijanskih vojnika, a još 7.500 tadašnjih vojnika boluje od kancera jer su bili izloženi ovom ubilačkom hemijskom elementu.

Ne mogu ni da zamislim kakve su posledice snosili stanovnici Kosova, gde su bačene bombe sa osiromašenim uranijumom – rekao je Leđero u Nišu na prvom međunarodnom simpozijumu „posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999“. On kaže da se posledice učešća u misiji „Milosrdni anđeo“ tek sad vide.

Doneto 80 presuda

Bombe sa uranijumom su izbacivali američki avioni A-10 i helikopteri „apači“. Naše dokaze da su italijanski vojnici bili žrtve bombi sa osiromašenim uranijumom su prihvatile sve međunarodne medicinske organizacije koje se bave proučavanjem ovog pitanja – tvrdi Leđero, koji je član italijanske komisije za istraživanje posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Domeniko Leđero
Domeniko Leđero foto: Printscreen/Youtube

On je dodao da je dosad pred sudovima u Italiji doneto 80 presuda protiv ministarstva odbrane, kojima je dokazana uzročno posledična veza između tih bombi i obolevanja vojnika.

Predsednik udruženja građana Osiromašeni uranijum Sveto Nogo najavio je da će narednih meseci biti formirane radne grupe koje će pisati tužbe srpskih građana obolelih od karcinoma protiv zemalja članica NATO koje su bombardovale Srbiju osiromašenim uranijumom. Prve pojedinačne tužbe, kako kaže, treba očekivati krajem septembra i početkom oktobra.

Pravo da tuže NATO imaće svi građani Srbije koji sumnjaju da su zbog osiromašenog uranijuma oboleli od kancera, kao i naslednici preminulih od kancera, objasnio je advokat Srđan Aleksić. On je istakao da za sudske procese protiv NATO za građane Srbije je najbitnije to što je italijanski sud potvrdio uzročno-posledičnu vezu između osiromašenog uranijuma i obolevanja vojnika koji su boravili na bombardovanoj teritoriji KiM.

Vojnicima obolelim od kancera i porodicama preminulih sud u Italiji odobrio je nadoknadu štete u visini od 200.000 do 500.000 evra. MI ćemo tražiti istu odštetu za naše građane – rekao je Aleksić.

BONUS VIDEO:

OBIM NJENIH GRUDI JE 137 CENTIMETARA I JOŠ RASTU: Jedna joj je teška ko AUTOMOBILSKA GUMA (6 KG), a kad poželi veće, evo kako ih PUMPA (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.