ĐORĐE (16) I NJEGOVA SESTRA (15) SAMI IZDRŽAVAJU NEPOKRETNOG OCA: Kupaju ga, idu u školu, a DEČAK NADNIČI ZA NOVAC
ĐORĐE (16) I NJEGOVA SESTRA (15) SAMI IZDRŽAVAJU NEPOKRETNOG OCA, Foto: Privatna arhiva

ZLATNOJ DECI TREBA POMOĆ

ĐORĐE (16) I NJEGOVA SESTRA (15) SAMI IZDRŽAVAJU NEPOKRETNOG OCA: Kupaju ga, idu u školu, a DEČAK NADNIČI ZA NOVAC

I pored muka koje su ih zadesile, Đorđe i njegova sestra ne savijaju glavu. Kažu kako im je potreban samo traktor kako bi sami mogli da obrađuju imanje jer sada moraju da plaćaju oranje

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Đorđe Marković iz sela Čepura, pored Paraćina je dečak koji ima samo 16 godina, a ponaša se i razmišlja kao da ima 40 godina što ne čudi jer ga od kad zna za sebe prate nedaće.

Život ga nije mazio, a već od malih nogu je počeo da se bavi poljoprivredom i seoskim poslovima kako bi izdržavao svoju porodicu. I pored brojnih obaveza koje nikako ne idu uz život jednog deteta, on je stizao i da redovno ide u školu.

Oronula kuća u kojoj Đorđe živi sa porodicom
Oronula kuća u kojoj Đorđe živi sa porodicom foto: Privatna arhiva

Da stvari budu gore, a da maler kada krene on ne staje, osetio je vrlo dobro Đorđe na svojoj koži...

Pre tačno tri godine, otac Aleksandar (69) se šlogirao i od tada je nepokretan, teško govori, vrši veliku i malu nuždu u krevetu. Njegova mlađa sestra Aleksandra (15) i on su uvek tu za njega kada zatreba da se presvuče, opere, nahrani.

Đorđe Marković iz sela Čepura
Đorđe Marković iz sela Čepura foto: Privatna arhiva

Pored brojnih muka, pre godinu dana se desila još jedna tragedija u porodici Marković. Njegova majka Željka koja je imala 45 godina je legla da spava i više se nije probudila. Zvanično, u pitanju je bio srčani udar, ali je porodica sutradan videla kako zmija izlazi iz njenog kreveta pa sumnjaju da ju je ujela u snu.

I pored tolikih muka koje su ih zadesile, Đorđe i njegova sestra ne savijaju glavu. Kažu kako im je potreban samo traktor kako bi sami mogli da obrađuju imanje jer sada moraju da plaćaju oranje. To ne mogu od 20.000 dinara koliko mesečno dobijaju na ime očeve invalidske penzije i naknade za tuđu negu čime jedva pokriju lekove i račun za struju.

Đorđe Marković sa nepokretnim ocem Aleksandrom
Đorđe Marković sa nepokretnim ocem Aleksandrom foto: Privatna arhiva

Ja znam da sam samo dete, ali moram da radim kako bi izdržavao oca i porodicu. Kupio sam čak i motornu testeru da je imam spremnu kad neko pozove da mu sečem drva za novac, rekao je Đorđe.

Njegova sestra Aleksandra se brine o kućnim poslovima, kuva, čisti, pere i pomaže Đorđu oko pranja i čuvanja oca.

Danas Đorđe ide u prvu godinu srednje škole i zajedno sa sestrom pomaže nepokretnom ocu koji je 24 sta dnevno u krevetu. On hrani kokoške, svinje, radi po imanju seoske poslove, nadniči po selu svuda gde ga zovu i gde ima posao za novac koji mu je preko potreban da bi pregurao mesec u trošnoj kući sa sestrom i ocem. On je svestan da je sve na njegovim malim leđima, ali ne odustaje i ne predaje se već samo još vise radi kako bi zaradio novac.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Dušan Stanković Duci, vođa navijača Partizana iz Paraćina, momak koji pomaže nezbrinutoj, bolesnoj deci u Paraćinu kaže da ga je ovaj slučaj posebno pogodio jer mu se dečak obratio rečima, "Ja ne želim pare, ja hoću samo da mi pomognete da kupim mašine sa kojima bih mogao da radim i zarađujem u daljem životu, da obrađujem zemlju svoju i sečem drva".

Dušan Stanković Duci, vođa navijača Partizana iz Paraćina
Dušan Stanković Duci, vođa navijača Partizana iz Paraćina foto: Privatna arhiva

Đole je dosta povučen, tih, ali je hrabar. Ipak, bude ga na primer sramota da ode po "brzu hranu" kada je gužva. On je svestan da je na njemu sve ostalo i on zaista ne staje sa poslom. Budi se u 6 sati ujutru kako bi hranio kokoške i jednu svinju koju ima. Kad završi sa svim poslovima, odlazi od oca da ga pere i sređuje, a potom u školu. Kada se vrati iz škole ide da radi po selu za novac, kaže Duci za Espreso.

Duci sa sinom i Đorđom
Duci sa sinom i Đorđom foto: Privatna arhiva

On nije ni sekundu razmišljao već je obećao Đorđu da će učiniti sve što je u njegovoj moći da mu pomogne. Njegov je i čest gost jer su se u muci zbližili.

Naime, Đoletu je potreban traktor (polovan), cirkular, ali i zamena stolarije jer se kuća nalazi u jako lošem stanju i svuda ulazi hladan vazduh.

Dvorište
Dvorište foto: Privatna arhiva

- Ono što smo mi primetili da je korisno da se kupi je krevet koji se podiže na jednom delu kako bi njegov otac mogao da se malo podigne jer u jednom mestu leži na starom kauču tri godine nepokretan. Takođe garderoba je potrebna i Đoletu i njegovoj sestri, ali i namirnice, objašnjava Duci.

Oronula kuća u kojoj Đorđe živi sa porodicom
Oronula kuća u kojoj Đorđe živi sa porodicom foto: Privatna arhiva

On je već otvorio račun u radnji za brzu hranu gde Đorđe i njegova sestra mogu uvek da jedu kada su u školi.

Svako ko želi novčano da pomogne može da uplati novac na računima udruženja, ko želi da pošalje bilo šta od garderobe, higijene, namirnica koje su preko potrebne ili da ima neku ideju neka se javi u inboks FEJSBUK STRANICE.

Na ove račune možete finansijski pomoći Đorđu i njegovoj porodici:

Dinarski račun/ 205-0000000265615-98 Devizni račun/ 0070800050950 iban RS 35205007080005095047 Udruženje "Paraćin mali grad-veliko srce"

Svi koji su u prilici treba da pomognu Đorđu da od svog rada živi i hrani porodicu, da bude kao i sva ostala deca jer on svakako nije kriv što su nesreće zavile njegovu kuću u crno.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.