SRBI NIKAD NEĆE ZABORAVITI GRČKOG HEROJA KOJI JE 1999 ZAGRMEO: Neću da ratujem protiv pravoslavne braće! (VIDEO)
Posle tog herojskog dela, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan!, Foto: Printscreen / Kurir

HEROJ!

SRBI NIKAD NEĆE ZABORAVITI GRČKOG HEROJA KOJI JE 1999 ZAGRMEO: Neću da ratujem protiv pravoslavne braće! (VIDEO)

Posle tog herojskog dela, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan

Objavljeno: 14.03.2019. 19:11h
  • 839

Marinos Ricudis, koji je 1999. godine bio kapetan broda "Temistoklis", odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju SR Jugoslavije i umesto da zaplovi u Jadransko more naredio je da se brod vrati nazad u luku. Zbog tog naređenja je ražalovan i otpušten iz vojne mornarice.

Posle tog herojskog dela, sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan. Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora. Hrabri kapetan od tada radi na jahtama.

Ricudis je odlikovan i ordenom Svetog cara Konstantina od Srpske pravoslavne crkve.

- Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja - rekao je Marinos ranije za srpske medije.

Građani Srbije su mu se još jednom zahvalili oslikavanjem murala sa njegovim likom i zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu i to upravo na njegov rođendan.

- Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka - Srbija bliže nego ikada - napisao je Ricudis na svom Fejsbuk profilu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte pokušaj ubistva u Novom Pazaru (VIDEO)

(Espreso.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media