TUŽILI FAKULTET ZBOG DISKRIMINACIJE: Mađare vređa test iz srpskog jezika
Pravni fakultet u Novom Sadu, Foto: Printscreen Google Street View

prvi tužbeni zahtev odbijen

TUŽILI FAKULTET ZBOG DISKRIMINACIJE: Mađare vređa test iz srpskog jezika

Apelacioni sud osudio Pravni fakultet u Novom Sadu za diskriminaciju. Savez mađarskih učenika Vojvodine nezadovoljan što moraju da znaju jezik na kome će studirati i raditi

Objavljeno:

Odluku Pravnog fakulteta u Novom Sadu da od ove školske godine obaveže studente koji polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku da dodatno polažu srpski jezik, pisano i usmeno, u utorak je Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno okarakterisao kao - diskriminatorsku.

U konkretnom slučaju diskriminatorska je pisana i usmena provera znanja srpskog jezika na prijemnim ispitima koju, inače, predviđa republički Zakon o obrazovanju.

Presuda Apelacionog suda doneta je na osnovu dvostruke tužbe nevladine organizacije Saveza mađarskih učenika Vojvodine. Prvi put je ta organizacija tužila novosadski Pravni fakultet 2015. godine zbog, kako je tada navedeno, diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

Tim povodom početkom prošle godine Apelacioni sud u Novom Sadu obavezao je Pravni fakultet da ubuduće organizuje prijemne ispite i na jezicima nacionalnih manjina uz ocenu da je, odbijajući da to učini, fakultet postupao diskriminatorski.

Zanimljivo je da je na taj način Apelacioni sud tada preinačio presudu Višeg suda, koji je prethodno odbio prvi tužbeni zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

Mada je u međuvremenu Pravni fakultet omogućio studentima da polažu prijemne ispite na maternjem mađarskom jeziku, ali uz obavezu provere znanja srpskog jezika, to je za Savez mađarskih učenika Vojvodine bio novi povod za tužbu.

Njihovu drugu tužbu Viši sud u Novom Sadu krajem prošle godine je ipak uvažio, a Apelacioni sud u utorak je tu odluku proglasio pravosnažnom. Pravnom fakultetu ostaje mogućnost žalbe Vrhovnom kasacionom sudu.

DEKAN ČEKA ARGUMENTE

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Branislav Ristivojević (na slici) nije u utorak želeo da komentariše najnoviju presudu, dok je ne bude dobio zvanično i dok ne vidi argumente kojima se sud rukovodio prilikom donošenja ovakve presude.

BONUS VIDEO: ISPOVEST JOŠ JEDNE JUTKINE ŽRTVE: Probao je da me obljubi, a njegova sestra je sve gledala!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.