NAOČARE SU MI ODLETELE 2 METRA, A JA 1 METAR! SERGEJ JE POBEGAO 10 SEKUNDI PRE POLICIJE: Ksenija o napadu na nju
Ksenija iz NDBG o Trifunoviću i NAPADU njegovog druga, Foto: Filip Plavčić

vređao je i napao

NAOČARE SU MI ODLETELE 2 METRA, A JA 1 METAR! SERGEJ JE POBEGAO 10 SEKUNDI PRE POLICIJE: Ksenija o napadu na nju

To je šablon po kojem se čin nasilja ignoriše, krivica svaljuje na žrtvu nasilja, a nasilnik opravdava i brani, kaže napadnuta aktivistkinja inicijative Ne davimo Beograd

Objavljeno: 18:33h

Ksenija Radovanović, funkcionerka pokreta Ne davimo Beograd, fizički je napadnuta na dodeli priznanja za doprinos feminizmu za 2018. godinu - i to baš na Međunarodni dan žena.

Šta se tačno dogodilo te večeri, Ksenija priča nekoliko dana kasnije:

- Dobila sam udarac nakon što sam reagovala na bahato ponašanje i verbalne uvrede nepoznatog muškaraca. On je najpre grubo prošao između drugarice i mene odgurnuvši nas. To je nešto s čime se žene svakodnevno susreću, ali u tako divnoj večeri, u tako divnom okruženju, takvo ponašanje nisam očekivala. Zaista je štrčao. I ja sam ga zamolila da obrati pažnju, a on se samo nasmejao i otišao. Posle petnaest minuta pogledala sam u pravcu grupe ljudi s kojima je stajao, među kojima je bio i Sergej Trifunović. I kako sam se okrenula, on se meni obratio rečima: "Šta gledaš ćorava", što je mene užasnulo. Zamucala sam: "Kako to misliš ćorava", jer imala sam naočare. On je ponovio pitanje "šta je bilo, šta gledaš ćorava" i već mi se uneo u facu, sve vreme obraćajući mi se dosta pretećim tonom. Nisam znala šta da radim, imala sam u čaši malo vode i onda sam ga polila iznad glave tom vodom, nakon čega me je udario u glavu. Naočare su mi odlete dva metra, a i ja metar.

Prema poslednjim informacijama, policija je na tragu muškarcu koji ju je napao. Kristina kaže da se nada da su informacije tačne:

- O pozitivnom napretku policijske istrage sam videla na Espresu, tako da nemam trenutno komentar niti druga saznanja o tome. Nadam se da je izvor dobar.

Kako kaže, prisustvovala je trenutku kad je Sergej Trifunović pobegao na svom motoru 10 sekundi pre nego što je došla policija.

- Sve one reči koje koristi za svoje političke protivnike se takođe odnose i na njega - kaže ona o glumcu.

Naravno, Sergej nije ostao nem, pa je Kseniji odgovorio.

- Tu su bili neki moji prijatelji i dečko koga znam, on je došao s nekim tipom. Ja sam se rukovao, upoznao s njim, nisam čuo njegovo ime zbog galame, pio piće, a onda sam čuo vrisku i ciku iza svojih leđa. Bio je u klinču s tom devojkom, koju takođe ne znam. Izleteli su napolje, izašao sam i ja kao stari mirotvorac da vidim ko je koga tu udario i vratio se da dovršim pivo - objasnio je Trifunović.

On je dodao da je po povratku u klub doživeo "neviđenu agresiju nekoliko žena, koje su tvrdile da je njegovo obezbeđenje udarilo tu devojku i polomilo joj naočare, što je smešno jer je poznato da nema obezbeđenje".

- Ne mogu da se osećam umešanim u sve ovo, niti poznajem devojku, niti čoveka koji ju je udario, niti sam video incident, koji se desio iza mojih leđa dok sam pio pivo sa prijateljicama Ivanom Vukumirović i Anom Ćurčin. Nadam se da klub ima kamere i da sve to može da potvrdi. Nemojte me uvlačiti u ovu šaradu, želim vam sve najbolje iz Njujorka gde sam leteo. Doviđenja, prijatno, nema više izjava na ovu temu - poručio je Trifunović.

Ovim povodom, zamolili smo Kseniju da za naš portal prokomentariše odbranu Sergeja Trifunovića.

- Predsednik Pokreta slobodnih građana se oglašava na način koji, nažalost, suviše često imamo priliku da čujemo u javnosti. Kažem nažalost, jer to je šablon po kojem se čin nasilja ignoriše, krivica svaljuje na žrtvu nasilja, a nasilnik opravdava i brani. I ovom prilikom apelujem na one koji nasilju prisustvuju da preuzmu odgovornost i da svoju energiju ulože u pronalazak napadača, a ne relativizaciju i tabloidizaciju nasilja - kaže Ksenija za Espreso.

Podsetimo, aktivistkinja inicijative "Ne davimo Beograd" Ksenija Radovanović rekla je da napad na nju na dodeli nagrada za doprinos feminizmu nije bio vezan za njen aktivizam, već da je to nešto što se svakodnevno dešava ženama kada se drznu da zaštite sebe.

- Samo protivljenje bahatom ponašanju bude "nagrađeno" vaspitnim šamarom - primećuje ona.

Govoreći o nagradi koju je inicijativa dobila za doprinos feminizmu za 2018. godinu, Radovanović je rekla da joj je izuzetno drago da je to njihova, za sada jedina, a prva nagrada za povećavanje učešća žena u javno političkom životu.

Komentarišući napad na nju, kada je jedan gost na dodeli nagrada vređao, a potom i udario, rekla je da smo svi svedoci koliko je to često ponašanje u društvu.

Inače, ovo nije prvi put da je Ksenija napadnuta. Izjavu je i ovog puta dala u policiji, a otkrila je kakvo je njeno ranije iskustvo sa institucijama.

- Moje iskustvo je, nažalost, loše. Počev od 2016. kad je počela čitava kampanja protiv nas, najpre kroz prorežimske novine, pa zatim otvaranjem grupa na Fejsbuku, gde se nama direktno preti, gde se kače naše fotografije i daje prostor nekim osobama da tu fantaziraju šta nama treba raditi zbog toga što se bavimo ukazivanjem na korupciju u društvu i zahtevamo kažnjavanje zločina, počev od Hercegovačke pa nadalje, pa preko susreta s lažnom policijom tokom protesta i pretnji koje sam dobijala na ulici, do praćenja naših kretanja, praćenja mojih roditelja – nijedan jedini slučaj nije do sada dobio epilog.

Ona je rekla da je takođe mnogo plaši lakoća kojom ju je taj čovek udario.

- Ta lakoća s kojom je on mene udario u javnom prostoru na javnom događaju je direktno povezana s lakoćom kojom žene budu izložene nasilju u zatvorenom prostoru svojih domova. Da podsetim da je samo prošle godine preko 30 žena smrtno stradalo iz istog ovog poriva da se žena nasiljem stavi gde joj je mesto.

Ovaj napad neće je osujetiti. Kako kaže, u borbu ide dalje.

- Čini mi se da činjenica da sam donekle javna ličnost meni daje privilegiju da o tome govorim, jer ovo se zaista događa svakodnevno gomili žena koje nemaju priliku da o tome govore, nemaju koga da ih zaštiti - kaže ona i dodaje da su je pretnje koje je dobijala raniej osnažile.

- Meni je i sada užasno teško, a ne mogu i ne želim da zamislim kako se osećaju devojke koje ovo svakodnevno doživljavaju na ulici, u javnom prevozu, u izlask Da podsetim da je na 8. mart i Dragoslava Barzut napadnuta nasred ulice dok je dolazila na marš, da je žena koja je vozila gradski autobus u Zemunu prebijena na ulici od strane nervoznog muškarca. Jako je bitno potencirati da je 8. mart bitan za obeležavanje, ali da je ta bitka bitna svakog dana, zbog svih onih žena koje to nasilje konstantno doživljavaju, a ovo društvo to toliko negira. Dok ne priznamo, nećemo znati kako da se s ovim obračunamo i kako da naučimo svoje dečake da se to ne radi, a devojčice da imaju pravo da se tome suprotstave, da nisu same i da, ako reše da prijave nasilje, ima ko da ih podrži. Zato nema prostora povlačenje. Nema nazad. Kad bismo se povukli, ovo sigurno ne bi stalo. Imamo svi kolektivnu odgovornost da se odupremo i da budemo solidarnije, snažnije i glasnije - zaključuje ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.