VERNICI DANAS NE SMETE IĆI NA GROBLJE! Srbi su u STRAHU od ZLIH DUŠA i reči SVETOG TALALEJA. Evo šta treba uraditi
Foto: spc.rs

NARODNA VEROVANJA

VERNICI DANAS NE SMETE IĆI NA GROBLJE! Srbi su u STRAHU od ZLIH DUŠA i reči SVETOG TALALEJA. Evo šta treba uraditi

Vernici danas obeležavaju dan važnog svetitelja

Objavljeno: 12.03.2019. 06:47h
  • 4

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležava danas dan Svetog mučenika Talaleja.

Sveti mučenik Talalej je bio rodom od Livana, od oca Verukija i matere Romilije, osamnaestogodišnji mladić, krasan izgledom i uzrastom telesnim, kose crvenožute. Lekar po zanimanju.

Postrada za Hrista u vreme carovanja Numerijanova. Kada hrabro ispovedi svoju veru u Hrista Gospoda pred sudijom mučiteljem, naredi ovaj dvojici dželata Aleksandru i Asteriju, da mu svrdlom provrte kolena, provuku konop kroz probušene kosti i obese o jedno drvo.

No dželatima kao da nevidljiva sila Božja oduze vid, te mesto Talaleja oni provrteše jednu dasku i obesiše o drvo. Kada mučitelj ovo doznade, pomisli da su dželati to namerno učinili, pa naredi da ih šibaju.

Tada Aleksandar i Asterije usred šibe povikaše: “Živ nam Gospod, od sada i mi postajemo hrišćani, verujemo u Hrista, i stradamo za Njega!” Čuvši ovo, mučitelj naredi te ih mačem posekoše.

 

Tada sam mučitelj uze svrdlo da sam vrti kolena Talaleju, no ruke mu se uzeše, i on morade moliti Talaleja, da ga ovaj spase, što nezlobivi mučenik Hristov pomoću molitve i učini.

Potom bi bačen u vodu, no javi se živ pred mučitelja. (Jer u sebi moljaše Talalej Boga, da ne umre odmah nego da mu se produže muke). Kada bi bačen pred zverove, zverovi mu lizahu noge i umiljavahu se oko njega.

Najzad bi posečen mačem i preseli se u život večni 284. Godine.

Na današnji dan u selima širom Srbije se poštuje običaj da se ne izlazi na groblje, jer se veruje da duše mučitelja Talalejevih vrebaju žrtve, kojima bi prenele zlu kob i mučile ih… A ako je baš nužda, bezbedno je ići samo pre podne kada ove zle duše spavaju.

Ipak danas, prema običajima vernici pale kandilo u kućama zarad zdravlja.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media