AKO ODEMO NA SUĐENJE, TI VIŠE NEĆEŠ BITI ŽIV! Gregora su tukli dok ga nisu izuli iz patika  A NADLEŽNI I DALJE ĆUTE
Gregora su tukli dok ga nisu izuli iz patika, Foto: Privatna arhiva

neka neko nešto uradi

AKO ODEMO NA SUĐENJE, TI VIŠE NEĆEŠ BITI ŽIV! Gregora su tukli dok ga nisu izuli iz patika A NADLEŽNI I DALJE ĆUTE

Srbijo, šta čekamo? Nov lekarski dosije Gregora Nađa u bolnici?

Objavljeno:
Suzana Trajković

Gregor Nađ dečak je iz Bačke Topole koji godinama trpi vršnjačko nasilje. Počelo je još pre pet godina, menjao je školu, zbog batina završavao u bolnici...majka je podnosila prijave, a epiloga i dalje nema.

Tokom prethodne nedelje pojavila se informacija da su 7. marta u osnovnoj školi "Čaki Lajoš" u Bačkoj Topoli bili prosvetni inspektori, a kako je navedeno, pretpostavlja se da njihov dolazak ima veze sa slučajem dečaka koji, prema tvrdnjama njegove majke, godinama trpi vršnjačko nasilje.

Da li dolazak prosvetnih inspektora ima veze sa tim slučajem - u školi tada nisu potvrdili.

Navodno, direktorka škole oglasiće se u ponedeljak, nakon sastanka sa koordinatorom Tima Ministarstva prosvete za zaštitu od nasilja i Školske uprave.

Ipak, kako je majka dečaka rekla za Espreso, on u školi nije video nepoznata lica niti prosvetne inspektore. Takođe, niko od zaposlenih iz škole, prema njegovim navodima, dečaka nije pozvao na razgovor, iako smo u serijalu iz dana u dan objavljivali kakvo nasilje trpi godinama.

Sada se čeka ponedeljak, kako bi se videlo kako je škola u mogućnosti da reaguje, kao i šta će ljudi koji se nalaze na njenom čelu.

Pravna zastupnica porodice Nađ, kako smo ranije objavili, pisala je pismo i Ministarki pravde Neli Kuburović u kojoj je navela torturu koju je Gregor preživljavao. Iz nadležnog ministarstva niko se još uvek nije oglasio.

Do sada je reagovala jedino Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je potvrdila da je u ovom slučaju došlo do diskriminaciju na osnovu imovnog stanja.

Samo ona je reagovala
Samo ona je reagovala foto: Printscreen / Youtube

Inače, iako je najveći probem dečaka ranije bio taj što ga vršnjaci ne prihvataju jer između ostalog nema mobilni telefon, taj njegov problem je rečen. Kada je Aleksina Mama, gospođa Dragana Janković objavila našu priču na Tviteru, jedna žena se javila potresena pričom, i Gregoru poslala mobilni telefon. To je jedina pobeda koju smo odneli u ovom slučaju.

Njegov osmeh nema cenu.

foto: Privatna arhiva

Ipak, Gregor i njegova majka i dalje čekaju pravdu. Čekaju da oni koji su Gregora tukli budu za to i kažnjeni. I pored svih nedaća s kojima se bori, Dejana se upustila u opaku borbu protiv vršnjačkog nasilja. Kucala je na mnoga vrata, iako je teško pokretna, a do pre godinu dana je šest godina provela u invalidskim kolicima. Nije nije teško da se bori za najstarijeg sina iako kod kuće mora da vodi 24-časovnu brigu o drugom sinu koji ima Daunov sindrom.

Gregor je, da podsetimo na slučaj, dečak koji je nasilje trpeo još 2014. godine, i to zato što nema mobilni telefon kao i sva druga deca. Ne samo što su ga maltretirali, već su dečaka i brutalno tukli. Kako bi se uklopio, Gregor je na karton zalepio fotografiju mobilnog telefona iz novina, i to nosio u džepu.

Najteže nasilje koje je doživeo, a kojem smo pisali, bilo je ono kad je dečak izvređan, oboren na zemlju i izudaran u predelu glave, stomaka i vrata. Posle toga je opisano da je on završio u bolnici zbog povreda koje je doživeo, kao i da je dobio pretnje da posle suđenja "više neće biti živ".

U obraćanju Neli Kuburović, zastupnica ove porodice napisala je da je MUP podneo krivičnu prijavu protiv počinilaca, i da je Više tužilaštvo u Subotici odgovorilio da se u predmetnom slučaju radi o "prekršaju" jer u konkretnom slučaju nije došlo do zabranjenih posledica, odnosno ugrožavanja spokojstva građana niti težeg remećenja javnog reda i mira.

Obraćali su se i ministarki pravde Neli Kuburović
Obraćali su se i ministarki pravde Neli Kuburović foto: Filip Plavčić

Ko je sada na potezu?

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.