KAD SU ŽENE U JUGOSLAVIJI DOBILE PRAVO GLASA? Žučna rasprava na društvenim mrežama, mi imamo TAČAN DATUM
Ilustracija, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

KAD SU ŽENE U JUGOSLAVIJI DOBILE PRAVO GLASA? Žučna rasprava na društvenim mrežama, mi imamo TAČAN DATUM

Kao međunarodni dan žena, osmi mart , prihvaćen je 1917. godine. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge

Objavljeno:

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan žena, poznatiji kao Osmi mart. Ovaj praznik posvećen je ženama, a nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike.Iste godine u avgustu je organizovana Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim delanjem povodom ovog pitanja, Nemica Luiz Cic predložila je organizovanje Međunarodnog dana žene.

Obzirom na to da ona nije bila u stanju da svoje ideje sprovede u delo, inicijativu za taj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin. Cetkinova se borila za prava žena od 1889. godine, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset. Prvo obeležavanje dana bilo je 18. marta 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, ali su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice (uključujući i SFRJ).

Kao međunarodni dan žena, osmi mart , prihvaćen je 1917. godine. Tada je prvi put određen tačan datum. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, službeno počele da obeležavaju Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije kao što su trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i mnoge druge.

Kada su žene u Jugoslaviji dobile pravo glasa?

Kako je međunarodni dan žena vreme kada se najviše priča o pravima žena, na Tviteru se povela rasprava o tome kada su žene u Jugoslaviji dobile pravo glasa.

Iako se kao zvanična godina pominje 1945. , neki su tvrdili drugačije.

"1918. su žene glasale u današnjoj Vojvodini! Ne samo što su glasale, bile su birane za poslanice! Je*o vas Tito bolesni i komunjarska propaganda."

Pokušali smo da dođemo do pravog datuma i rešimo ovu misteriju.

Dakle, ukoliko malo "izguglate" o tome kada su se žene izborile za pravo glasa u Jugoslaviji, doći ćete do oba datuma.

Naime, kada su, tokom novembra 1918. u 200 izbornih jedinica na teritoriji Bačke, Banata i Baranje, birani poslanici za predstojeću Veliku narodnu skupštinu na kojoj će se te oblasti, neopozivo, prisajediniti Kraljevini Srbiji, pravo glasa su, prvi put u istoriji Evrope, imale i žene. To znači, da žene u Jugoslaviji jesu glasale 1918. godine.

Ipak, ovo nije važilo za ostale delove tadašnje Kraljevine.

Pravo glasa žene su ostvarile tek 11. avgusta 1945. godine. Nedugo zatim dobile su mogućnost tu novostečenu ravnopravnost da primene na izborima za Ustavotvornu skupštinu.

Nakon naše zemlje, ova prava ostvarile su žene u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Albaniji, Grčkoj, Švajcarskoj.

Godina u kojoj su žene ostvarile pravo glasa u Srbiji
Godina u kojoj su žene ostvarile pravo glasa u Srbiji foto: Printscreen/Wikipedia

Takođe, jedan korisnik Tvitera je objasnio zbog čega je sticanje prava glasa 1945. godine, za žene bilo isto kao i da ga nisu dobile.

"Zatucani gibaničari bi rekli da nije bilo demokratskih izbora pa je džaba što ste, drage moje, dobile pravo glasa. A imali su priliku da vam pre toga daju to pravo. Ali patrijarhat sa kraljem i popovima kojima prljate crkvu to nisu dozvolili. Uvek ih nešto spreči da budu normalni."

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Gideon Grajf

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.