MURALA VIŠE NEMA, JER SE PLAŠE ISTINE! Milan optužio bivšeg ministra da je EKSPERIMENTISAO na SRBIMA!
Lakić tvrdi da su građani Srbije eksperiment za vakcinu o kojoj ne znamo ništa, Foto: Stefan Kojić/Printscreen/Twitter

ZAŠTO ŽUDE DA IZBRIŠU?

MURALA VIŠE NEMA, JER SE PLAŠE ISTINE! Milan optužio bivšeg ministra da je EKSPERIMENTISAO na SRBIMA!

Mural koji je oslikan u Beogradu mnogi su opisali kao "skandalozan" i "katostrafalan", a ispisan tekst je plašio narod...

Objavljeno:

Sećate li se murala koji je izazvao burnu reakciju građana, zbog, kako kažu, uznemirujuće slike i teksta koji su jednog jutra osvanuli na zidu zgrade u Golsvordijevoj ulici u Beogradu?

Podsećamo, Ekipa Espresa je je izveštavala sa mesta na kome je oslikana velika slika dečaka okrenutog sa leđa koji prima vakcinu, dok je sa desne strane ispisan tekst koji nikog nije ostavio ravnodušnim...

foto: Stefan Kojić

- Ministarstvo zdravlja je pokušalo jedan eksperiment. To je donacija. Oni su zamolili da se nama besplatno daju vakcine (HPV) da se vidi kako će stanovništvo reagovati. Dr Zoran Radovanović - piše na zidu pored naslikanog dečaka kome se u ruku ubrizgava vakcina.

Ipak, još tada se u komentarima na društvenim mrežama govorilo kako će mural biti prekrečen - a izgleda da je neko konačno odlučio da te reči sprovede u delo.

Inače, nakon što smo nedavno pisali o muralu, redakciji Espresa se javio filmski producent Milan Lakić, tvrdeći da je prisustvovao oslikavanju murala.

Inicijativu za mural, kako nam je rekao, pokrenuo je Milan Zarić iz Švajcarske. ''Pozvao me je lično, inače kolega, pozvao me je da dođem da snimim i fotografišem. On je angažovao ljude da ovo odrade, ovde nema nikakvih laži.''

Pitali smo ga da nam objasni poreklo i poruku murala.

- Ministarstvo zdravlja je pokušalo jedan eksperiment. To je donacija. Oni su zamolili da se nama besplatno daju vakcine (HPV) da se vidi kako će stanovništvo reagovati' , to je do slovce, od početka do kraja, rekao gospodin dr Zoran Radovanović na N1 televiziji koja je emisiju emitovala u Republici Srbiji pre jedno 3 godine. Ovom rečenicom svakako vidimo da je Ministarstvo zdravlja dobilo te vakcine koje su donirane, pretpostavljam iz Amerike, to oni sigurno znaju, ali je on potvrdio u ovoj rečenici iskazanoj da smo mi neka vrsta eksperimenta. U samoj emisiji je to potvrdio. Dakle, ono što je potvrdio, to je ovde na muralu - izjavio je za Espreso Lakić tada.

Lakić je naglasio da je inicijativa pokrenuta jer je sve ovo, kako tvrdi, veoma opasno. Ipak, dodao je da on nije nikakav antivakcinaš, da on i njegove kolege ne učestvuju ni u kakvom lobiranju, već da svedoče ono što je Zoran Radovanović rekao na televiziji. Takođe, rekao je da se oni ovim putem bore za istinu i pravdu kao i za pravo slobode.

Milan Lakić nam objasnio nam je poreklo i poruku murala
Milan Lakić nam objasnio nam je poreklo i poruku muralafoto: Filip Plavčić

Međutim, sada na zidu jedne od zgrada u Golsvordijevoj ulici možete videti samo prvi deo teksta, tj. "Ministarstvo zdravlja je pokušalo jedan eksperiment. To je donacija". Ostatak teksta, kao i špric, jedva se naziru.

A preko slike dečakovih leđa, ogromnim crnim slovima piše "Idioti, ubićete nekog!"

Mural nije nastao kao posledica antivakcinaških ideologija, niti Lakić tvrdi da vakcine ne treba primati, već je, kako je objasnio, poenta da se razjasni da li su HPV vakcine zaista eksperiment na građanima Srbije.

foto: Printscreen/Twitter

Ipak, mnogi su oslikane reči prosto shvatili kao pokušaj onih koji se zalažu protiv vakcinacije da narod uplaše i "pridobiju" - stoga su na taj pokušaj reagovali uznemirujućim rečima napisane crnim sprejem...

Kada se na društvenim mrežama pojavila fotografija prežvrljanog murala, ekipa Espresa je kontaktirala Milana Lakića.

Njegov komentar o tome što je mural prežvrljan najpre su bile reči Iva Andrića: "Kad bi ljudi znali koliko malo pameti upravlja svetom, umrli bi od straha."

Potom je dodao i sledeće:

- Ako je neko nešto rekao, zašto se žudi da se to izbriše? Plaše se istine! Istina je samo ono što se desilo u datom trenutku dešavanja, ta istina će se svedočiti godinama u napred i ništa je ne može izmeniti, sem laži! A laž, svakako ne moze promeniti istinu, ona je uvek privremena, ma koliko to trajalo!

Šta vi mislite o naslikanom, a sada već i precrtanom, muralu? Da li su reči koje su prvobitno "krasile" ovaj zid zaista bile toliko uznemiravajuće? Da li je mural trebalo biti prekrečen?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.