KOMUNALNI MILICIONER MOŽE BITI I U CIVILU! Veća ovlaščenja imaće i BEZ UNIFORMI!
Od sada i u civilu?, Foto: Damir Dervišagić

novine!

KOMUNALNI MILICIONER MOŽE BITI I U CIVILU! Veća ovlaščenja imaće i BEZ UNIFORMI!

Pripadnici ove gradske službe ubuduće će dobiti i ovlašćenje da zaustavljaju i pregledaju automobile

Objavljeno: 12:10h

Novi nacrt zakona o Komunalnoj policiji trebalo bi da stupi na snagu do kraja godine, a jedna od osnovnih izmena je promena imena službe komunalna policija u komunalna milicija. Pripadnici ove gradske službe promenom zakona dobiće i veća ovlašćenja od dosadašnjih, ali i mogućnost da pojedini komunalni policajci mogu obavljati određene poslove u civilu, bez službene uniforme.

- Nedavno usvojeni Zakon o izmenama Zakona o policiji, kojima je utvrđeno da pravo na upotrebu naziva "policija" ima isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane - jedan je od osnovnih razloga za promenu imena.

Kako predviđa novi nacrt zakona, pripadnici ove gradske službe ubuduće će dobiti i ovlašćenje da zaustavljaju i pregledaju automobile, ali i da pomažu gradskim službama pri isključenju struje ili vode građanima. Ovo će sve biti moguće samo uz odobrenje načelnika komunalne milicije.

Predloženo je i da se komunalnoj miliciji da i spasilačka funkcija kako bi mogli da preuzmu hitne mere u vanrednim situacijama, poput elementarnih situacija.

Navodi se i da komunalni milicionari mogu obavljati poslove bez nošenja službene uniforme sa oznakama, ali po pisanom nalogu načelnika. Međutim nije tačno navedeno koje poslove, na koji način kao i pod kojim uslovima će milicajci raditi u civilu.

Pored toga, kada su na to ovlašćene zakonom, drugim propisom i opštim aktom, jedinice lokalne samouprave mogu da izdaju i prekršajni nalog, podnesu krivičnu prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo kao i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Kao i ranije, komunalci će nastaviti da upućuju upozorenja i usmena naređenja, obavljaju proveru identiteta i privremeno oduzimaju predmete. Građani će i dalje biti u mogućnosti da komunalcima podnesu prijavu, peticiju i predloge koji se odnose na komunalni red.

Promenu Zakona Grad je inicirao i kako bi bila ukinuta odredba prema kojoj na 5.000 građana postoji samo jedan pripadnik Komunalne policije. Gradski čelnici očekuju da će nakon usvajanja zakona biti obezbeđeno još 300 komunalaca, a plan je da u narednih nekoliko godina bude oko 1.000 novih milicajaca.

Osnovani pre devet godina

Komunalnu policiju osnovao je Grad 2010. godine da bi samo šest godina kasnije odlukom Skupštine grada Komunalna policija postala posebna jedinica Sekretarijata za poslove komunalne policije. Pripadnici ove gradske službe uglavnom su zaduženi za uspostavljanje narušenog komunalnog reda i zaštitu komunalnih objekata od prljanja, oštećivanja i uništavanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.