U SRBIJI 115.000 DECE ŽIVI U APSOLUTNOM SIROMAŠTVU! UNICEF je objavio brojke kojih treba da se stidimo
Siromaštvo / Ilustracija, Foto: Pixabay / Ilustracija

alarmantno!

U SRBIJI 115.000 DECE ŽIVI U APSOLUTNOM SIROMAŠTVU! UNICEF je objavio brojke kojih treba da se stidimo

Srbija se suočava sa negativnim demografskim trendom

Objavljeno:

U Srbiji 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, dok je dodatnih 30,2 odsto u riziku da padne ispod linije siromaštva, saopštila je kancelarija UNICEF-a u Srbiji.

Samo polovina dece u Srbiji pohađa predškolsko obrazovanje, a kada su u pitanju najsiromašnija deca taj procenat je samo devet odsto, odnosno šest procenata kada su u pitanju deca iz romskih naselja, navedeno je u saopštenju.

Iz UNICEF-a su ukazali da je Srbije, i pored promene stavova prema deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, i dalje zemlja u kojoj su ova, a posebno deca sa kompleksnim ili teškim oblikom smetnji u razvoju, i dalje isključena.

Podaci pokazuju i da se gotovo 60 odsto devojčica iz romskih naselja uda pre 18-te godine života, da samo jedna petina romske dece pohadja srednju školu, a 32 odsto mladih možda neće moći da se zaposli.

Istovremeno, iz UNICEF-a ocenjuju da je u Srbiji u prethodnom periodu napravljen značajan napredak u ostavrenju odredbi Konvencije o pravima deteta, jer kako je istaknuto, danas dete u Srbiji "ima veoma dobre šanse da preživi prvu godinu života, a gotovo 100 odsto dece ima odlične šanse da pohadja osnovnu školu".

Dodato je da deca u Srbiji imaju relativno dobar pristup uslugama, može da koristi internet i digitalne tehnologije, dok verovatnoća da će nastaviti obrazovanje iznosi 89 odsto.

Predstavnica UNICEF-a Vesna Savić Đukić kazala je da se ove godine obeležava tridesetogodišnjica usvajanja Konvencije o pravima deteta, ali sada u svetu digitalnih tehnologija, promena u životnoj sredini, dugogodišnjih konflikata i masovnih migracija, koje su iz korena promenile detinjstvo.

Đukić je kazala da se Srbija suočava sa negativnim demografskim trendom, zbog čega bi Vladine institucije, biznis sektor, nevladine i organizacije civilnog društva trebalo da ulažu u najmlađe.

"Najugroženija deca iz najsiromašnijih i najmarginalizovanijih porodica su posebno podložna negativnom uticaju klimatskih promena, iako su ona u najmanjoj meri doprinela njihovoj pojavi", rekla je Đukić, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, zbog toga UNICEF pruža podršku Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako bi se smanjenje rizika od nepogoda uvelo u školski program.

UNICEF je, kako je dodala, podržao integraciju sadržaja koji se odnose na smanjenje rizika od nepogoda i u saradnji sa Savezom učitelja Srbije i doprineo obuci 496 nastavnika iz 224 škole iz 56 opština, obuhvatajući 60.000 dece.

"Kontinuirano radimo i na mobilisanju privatnog sektora za unapredjenje praksi u zaštiti životne sredine kako bi se poboljšao položaj dece koja se nalaze na udaru klimatskih promena i ekološkog razaranja”, poručila je Đukić.

BONUS VIDEO: ISPOVEST JOŠ JEDNE JUTKINE ŽRTVE: Probao je da me obljubi, a njegova sestra je sve gledala!

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.