SRBIN IZ PRIŠTINE DVE GODINE ČEKAO LIČNU KARTU: Kada je otišao u policiju, rekli su mu da je to NEMOGUĆE
Naime, S.I. je pre više od dve godine pokušao da izvadi nova lična dokumenta, pošto je prethodnim istekao rok važenja, Foto: Public

sistem ga ne prepoznaje!

SRBIN IZ PRIŠTINE DVE GODINE ČEKAO LIČNU KARTU: Kada je otišao u policiju, rekli su mu da je to NEMOGUĆE

Naime, S.I. je pre više od dve godine pokušao da izvadi nova lična dokumenta, pošto je prethodnim istekao rok važenja

Objavljeno:

Nakon intervencije Zaštitnika građana, državljanin Srbije S.I., rođen u Prištini, dobio je lična dokumenta posle dve godine čekanja, saopštila je danas kancelarija Ombudsmana.

Naime, S.I. je pre više od dve godine pokušao da izvadi nova lična dokumenta, pošto je prethodnim istekao rok važenja.

Međutim, kada je podneo zahtev za izdavanje nove lične karte, u policijskoj stanici Batočina rečeno mu je da to nije moguće, jer njegovog imena nema u evidenciji državljana Srbije, te da se obrati matičnoj službi za građane rođene u Prištini, koja se nalazi u Nišu.

Prošli su meseci pre nego što je u toj službi saznao da nema upisanu činjenicu državljanstva za matično područje Priština.

Zbog toga je, iako rođen u Prištini, i iako celog život živi na teritoriji Srbije, pritužilac S.I. bio je primoran da MUP-u podnose zahtev za utvrđivanje državljanstva.

Nakon prijema pritužbe S.I, Zaštitnik građana je 13. februara pokrenuo hitan postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a.

foto: Filip Plavčić

Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana je više puta kontaktiralo policijsku stanicu Batočina, policijsku upravu u Niškoj Banji i matične službe za područje Prištine, koje se nalaze u Nišu.

Tek uz ovakvo insistiranje da se procedura ubrza, 4. marta 2019. godine pritužiocu je izdato uverenje o državljanstvu i Zaštitnik građana je mogao da konstatuje da su nadležni korigovali svoj rad, a pritužilac ostvario svoja prava.

"Komplikovane administrativne procedure učinile su pritužioca "nevidljivim" za sistem i onemogućile ga da ostvari svoja zagarantovana prava", izjavio je ombudsman Zoran Pašalić i pozvao sve građane koje imaju slične probleme, koji traže hitnost u rešavanju da se obrate ovoj instituciji.

BONUS VIDEO:

ŽAO MI JE ŠTO SE U SRBIJI MOJ RAD NE POŠTUJE: Lalatović posle pobede nad Partizanom bio veoma nadahnut (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.