PRONAĐENA IZGUBLJENA PISMA NIKOLE TESLE: Ove njegove reči menjaju sve što smo znali o SUKOBU SA MIHAJLOM PUPINOM!
U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici!, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO!

PRONAĐENA IZGUBLJENA PISMA NIKOLE TESLE: Ove njegove reči menjaju sve što smo znali o SUKOBU SA MIHAJLOM PUPINOM!

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici

Objavljeno: 06.03.2019. 19:13h
  • 10

Pronađena su dva pisma Nikole Tesle, za koja se mislilo da su izgubljena, a reč je o pismima koja je veliki naučnik uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, potvrdili su u Adligatu.

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici, a pronađena su pre nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog Udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić kao i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Jankovića (osnivača Adligata) i časopisa Nedeljnik.

Prema rečima Viktora Lazića, osnivača Adligata, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

- Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu - kaže Lazić.

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama Adligata od ponedeljka, a udruženje Adligat očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

BONUS VIDEO:

NAJPOTRESNIJA SCENA NA SAHRANI: Jelena pala preko majčinog kovčega (KURIR TV)

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media