ZA ALBANCE SUPERHEROJ, ZA SRBE ZLOČINAC, ŠERBEDŽIJA ODBIO DA GA GLUMI: Ko je FAMOZNI gerilac iz PREKAZA?
Heroj poput Skenderbega: Adem Jašari, Foto: Printscreen

fenomen jašari

ZA ALBANCE SUPERHEROJ, ZA SRBE ZLOČINAC, ŠERBEDŽIJA ODBIO DA GA GLUMI: Ko je FAMOZNI gerilac iz PREKAZA?

Izdajući brutalne naredbe njegovim rođacima da se bore, Jašari je lično ubio svog nećaka zbog „kukavičluka”, a zatim stvorio živi štit od žena i dece u nadi da će dobiti na vremenu dok mu ne prispe pojačanje

Objavljeno:
Dejan Katalina

Vojnom paradom pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova u kasarni “Adem Jašari” u Prištini danas počinje ceremonija “Epopeja OVK” kojom se obeležava 21 godina od ubistva prvog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija.

Manifestacija se održava pod patronatom premijera Kosova Ramuša Haradinaja, a paradi će prisustvovati predsednik Kosova Hašim Tači i drugi visoki zvaničnici Kosova i predstavnici diplomatskog kora.

foto: Printscreen

Tokom manifestacije koja traje do 7. marta biće održane razne ceremonije u znak poštovanja prema onima koji su poginuli u OVK, a poslednjeg dana u selu Prekaze biće održan kulturno-umetnički program pod nazivom “Noć vatri”.

Prištinski zvaničnici u Prekazu
Prištinski zvaničnici u Prekazufoto: Printscreen

Kosovo obeležava 21. godinu od epopeje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kako se naziva trodnevna borba srpskih vojnih i policijskih snaga sa porodicom komandanta OVK-a Adema Jašarija u Prekazu.

Tom prilikom, u kući Adema Jašarija ubijeno je više od 50 članova porodice. Napadi su počeli 5. marta 1998. u šest sati ujutru, nakon što je Prekaze opkoljeno.

Borba i odbrana porodice Jašari trajala je do 7. marta. Prema rečima jedine preživele Besarte Jašari, Adem je poginuo poslednjeg dana borbe.

Kuća Adema Jašarija danas pripada Memorijalnom centru "Adem Jašari" u kojem su sahranjeni svi članovi porodice.

Ovaj događaj poznat je i kao "Napad na Prekaze". To je bila operacija srpske policije izvedena 5. marta 1998. godine tokom koje je ubijen vođa Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašari .

Neki smatraju da su nakon Prekaza, sukobi na Kosovu prerasli u ratni konflikt.

foto: Printscreen

Adem Jašari je bio osnivač i vođa Oslobodilačke vojske Kosova. Njegov brat Hamez Jašari je takođe bio istaknuti član. Obojica su živeli u Prekazu. Kada je počela albanska pobuna na Kosovu Adem i Hamez su učestvovali u borbama protiv vojske i policije.

Srpske vlasti su januara 1998. u pokrajinu uvele specijalne snage bezbednosti. One su, prema prištinskim izvorima, na napade OVK odgovorile odmazdom prema selima, koristeći helikoptere i oklopne transportere, vršeći pretrese po kućama i hapseći ljude za koje se sumljaloi da pripadaju ili pomažu OVK.

28. februara 1998. godine grupa boraca OVK predvođena Ademom Jašarijem napala je policijsku patrolu ubijajući četiri policajca i raneći dva. U sukobima je ubijeno 16 pripadnija OVK.

foto: Printscreen

U zoru 5. marta 1998. godine započeo je veliki policijski napad na selo Donji Prekaz u opštini Srbica. U operaciji je učestvovao SAJ, zajedno sa PJP-om i regularnom policijom.

Specijalne policijske snage su napravile neprobojan obruč oko Donjeg Prekaza i napravile dublji, širi prsten oko okolnih sela, nakon čega je Jašariju upućen poziv na predaju.

Adem Jašari je to odbio i pružio je jak otpor u dobro opremljenom i pripremljenom zabarakadiranom bunkeru koji je bio ojačan džakovima peska i kome se nikako nije moglo prići. U Jašarijevoj kući, pored terorista, bilo je puno žena i dece.

foto: Printscreen

Srpska policija okružila je grupu i pozvala na predaju. Policija im je dala dva sata da se predaju. U okviru zadatog roka, više desetina civila među kojima najviše žena, dece i staraca, predala se i udaljila od uporišta.

Nakon prolaska dvosatnog roka, Jašarijeva grupa je odgovorila upotrebom teškog naoružanja - minobacača, mitraljeza, ručnih granata, snajperskih pušaka ubijajući dva i ranivši tri policajca.

foto: Printscreen

Za vreme akcije, Adem Jašari i njegova grupa je pokazala svoj fanatički karakter. Izdajući brutalne naredbe njegovim rođacima da se bore, Jašari je lično ubio svog nećaka zbog „kukavičluka”, a zatim stvorio živi štit od žena i dece u nadi da će dobiti na vremenu dok mu ne prispe pojačanje, jer je očekivao je da je čitavo albansko stanovništvo iz zone Drenice spremno da mu krene u pomoć.

Policija nije uspela da razbije bunker upotrebom oružja, čak i većeg kalibra. Tek nakon upotrebe veće količine suzavca Jašari i njegova grupa od 38 terorista su likvidirani. Među njima je bio i okoreli albanski terorista Redžep Seljani (29), koji je, kao i Jašari i drugi članovi Dreničke grupe, osuđen u odsustvu na 20 godina zatvora. Poginulo je i 28 civila, članova porodica terorista, koji nisu napustili bojište.

Ruševine Jašarijeve porodične kuće u Prekazu
Ruševine Jašarijeve porodične kuće u Prekazufoto: Wikipedia

U selu su sve kuće osim Jašarijeve ostale neoštećene što svedoči da je MUP veoma profesionalno izveo ovu antiterorističku akciju i da nije došlo do napada na civile u Donjem Prekazu, nego su napadnuti samo teroristi.

Nekolicina terorista se povukla ka Klini i dalje prema Đakovici, gde su narednog dana, 6. marta, napali patrolu MUP-a u selu Jošanica.

U samom Donjem Prekazu su otkrivena tri velika bunkera različitih namena koji su služili kao skloništa teroristima (dva bunkera sa medicinskom opremom i jedan koji je služio kao komandno mesto i bio krcat municijom, oružjem i eksplozivom).

Stradali policajci: ubijeni pripadnik SAJ-a Rade Radaković (1961) i pripadnik JSO-a Andreas Končarević (1973); ranjeni Željko Mrdalj, Živko Tomić, Predrag Fabijanić, Nenad Šare, Nenad Vujošević, Željko Pavašević, Stevo Bogojević i Miodrag Krtinić.

S druge strane, Hjuman rajts voč izveštava da iako se OVK upustio u borbu za vreme ovih napada, srpske specijalne snage pucale su bez razlike i na žene, decu i ostale civile.

foto: Printscreen

Po njima, Helikopteri i vojna vozila zasipali su seoske krovove rafalima, a onda su policijske snage ušle u selo, pucajući na kuće. Jašarija su ubili, kao i sve članove njegove porodice, osim jedne jedanaestogodišnje devojčice. U napadu je ubijeno najmanje 54 ljudi, uključujući veći broj žena, dece i starijih ljudi. Neki Albanci su takođe ubijeni bez suđenja dok su bili u policijskom pritvor.

Goran Radosavljević Guri
Goran Radosavljević Gurifoto: AP / Darko Vojinović

Goran Radosavljević Guri, tadašnji major u MUP Srbije, rekao je da je "Jašari koristio žene, decu i starce kao taoce", dok je general Pavković kazao da je to bila "normalna policijska akcija protiv dobro poznatog kriminalca, koja je uspešno obavljena".

foto: Printscreen

Jedina preživela, Besarta Jašari, ćerka Ademovog brata Hameza, tvrdila je da su joj policajci pretili da će je zaklati ako ne kaže da je njen ujak hteo d apobije sve koji su hteli da se predaju i napuste opkoljenu kuću.

Srpska vlada je izrazila žaljenje za žrtve albanske terorističke okrutnosti i nemilosrdnosti, pri čemu policija nije mogla da zna da su tamo bili prisutni civili i da su OVK teroristi krivi što nisu civilima dozvolili da napuste mesto sukoba.

I ovaj sukob, kao i sukob u Likošanu, na Zapadu je predstavljen kao masakr nad nedužnim albanskim civilima i znatno je zainteresovao zapadne sile za uplitanje u tek započeti kosovski konflikt.

Već 9. marta Kontakt grupa je u Londonu izložila zahtev predsedniku Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću da hitno reši kosovsko pitanje i dat je rok od 10 dana za povlačenje specijalne policije iz južne srpske pokrajine, obustavljanje akcija protiv albanskih civila...

foto: Printscreen

Nakon ovog sukoba, širom Kosova i Metohije, homogenizovano albansko stanovništvo u velikom broju počinje da pristupa Oslobodilačkoj vojsci Kosova i njeno brojno stanje, sa 1.000-2.000 boraca iz 1997. godine, u proleće 1998. godine narasta na 10-15 hiljada terorista.

Skenderbeg
Skenderbegfoto: Wikipedia Commons

Albanska propaganda je Adema Jašarija proglasila za nacionalnog heroja ravnog Skenderbegu. Podignuti su mu spomenici u Prištini, Tirani i Skoplju, a među Albancima se slavi i poštuje kao začetnik borbe za oslobođenje Kosova od srpskog okupatora.

Reditelj i scenarista sa Kosova Ljuan Krueziju je prošle godine pripremao film o Ademu Jašariju.

Mediji na Kosovu su pisali da je uloga Adema Jašarija u tom filmu ponuđena Radetu Šerbedžiji, ali i da je on odbio ponudu. Krueziju je kontaktirao Šerbedžiju preko glumca Envera Petrovcija, ali je Šerbedžija odbio ponudu, uz komentar:

Odbio ulogu Jašarija: Rade Šerbedžija
Odbio ulogu Jašarija: Rade Šerbedžijafoto: Profimedia

- Ako bih ja kao Srbin glumio Jašarija, onda bi ga ceo svet prihvatio.

BONUS VIDEO:

Policija upala u carstvo marihuane u Jagodini

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.