NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE: Na RTV se nastavlja šikaniranje profesionalnih novinara
U problemu: Žana Bulajić, Foto: Printscreen

otvoreno pismo

NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE: Na RTV se nastavlja šikaniranje profesionalnih novinara

Traže objašnjenje statusa Žane Bulajić

Objavljeno:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije protestuje zbog cenzure i pritisaka na novinare u Radio-televiziji Vojvodine.

Prenosimo njihovo saopštenje u celosti:

Novinari koji profesionalno obavljaju svoj posao nepoželjni su u pokrajinskom javnom servisu čije rukovodstvo krši propise o javnim servisima stavljajući interese vlasti iznad interesa građana.

Poslednji primer je profesionalno šikaniranje novinarke Žane Bulajić, koja je urednicima RTV-a postala nepodobna pošto je prilikom izveštavanja o preuzimanju Aerodroma "Nikola Tesla" od strane francuskog Vansija u direktnom uključenju u Dnevniku u 17 časova navela notornu činjenicu da javnost još uvek nije upoznata sa sadržajem ugovora o koncesiji koji je država sklopila sa tom francuskom kompanijom.

Nakon tog izveštaja, status Žane Bulajić u RTV-u je iznenada promenjen, ona više ne dobija novinarske zadatke i to bez ikakvog obrazloženja rukovodilaca i urednika, već joj je samo usmeno saopšteno da nisu bili zadovoljni načinom na koji je izveštavala o pomenutom događaju. Posredno joj je saopšteno da su kojekakvi urednici dali uputstvo saradnicima u Informativnom programu da je više ne angažuju.

foto: Printscreen

Pored cenzure i mobinga kojem je izložena, neizvestan je i radni status Žane Bulajić, koja je u dopisništvu RTV-u angažovana posredstvom agencije Ninamedija. Na tom radnom mestu je od 18. novembra prošle godine, na osnovu ugovora sa Ninamedijom koji je potpisala tek 1. decembra. Iako je taj ugovor istekao 31. januara, u RTV-u su nastavili da je angažuju sve do 13. februara, a u Ninamediji su joj usmeno rekli da je to uobičajena procedura i da će naknadno potpisati novi ugovor. To se ipak još uvek nije desilo.

NDNV upozorava na moguće kršenje propisa prilikom angažovanja novinara na pokrajinskom javnom servisu, te eventualne manipulacije sa ugovorima o radu koje se koriste kao dodatni pritisak na novinare da rade po nalozima političkih komesara, a ne u skladu sa standardima profesije.

Žana Bulajić jedna je od najboljih televizijskih reporterki u Srbiji. Pre angažovanja u RTV-u radila je za Televiziju B92 (kasnije O2 televizija) od 2011. do 2018. godine. Takođe je radila za BK televiziju i televiziju Fox.

Podsećamo da je način na koji je, po svemu sudeći, okončana saradnja sa Žanom Bulajić u RTV-u, već viđen na pokrajinskom takozvanom javnom servisu, na kojem je već veliki broj novinara ostao bez angažmana bez ikakvog zvaničnog obrazloženja.

Upozoravamo rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine da je zakonska obaveza pokrajinskog javnog servisa da u svom programu zastupa interese javnosti i da je cenzura svojstvena propagandističkim medijima totalitarnih režima, te da njene posledice bivaju fatalne po građane.

BONUS VIDEO:

Policija upala u carstvo marihuane u Jagodini

(Espreso.co.rs/NDNV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.