IZBEGLICE, AZILANTI I STRANCI U NOVOM CENTRALNOM REGISTRU SRBIJE: Ružić OBELODANIO i ove PROMENE
Svi će biti evidentirani: Branko Ružić, Foto: Espreso

bitna izmena

IZBEGLICE, AZILANTI I STRANCI U NOVOM CENTRALNOM REGISTRU SRBIJE: Ružić OBELODANIO i ove PROMENE

U tom registru naći će se podaci ne samo za državljane Republike Srbije, kao i naše državljane bez prebivališta u Srbiji, već i za druge kategorije lica koja imaju određena prava i obaveze u skladu sa posebnim zakonima

Objavljeno:

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Branko Ružić izjavio je danas da će Centralni registar stanovništva koji će na jednom mestu objediniti podatke o građanima iz 13 različitih službenih evidencija biti uspostavljen do septembra 2020. godina.

On je na sednici Skupštine Srbije rekao da će u Centralnom registru stanovništva koji je veoma značajna novina u sistemu moderne i efikasne države, biti evidencije iz registra matičnih knjiga, evidencije o državljanstvu, evidencije o matičnim brojevima građana, evidencije prebivališta, boravišta i privremenog boravka u inostranstvu, evidencije o ličnim kartama, evidencije o putnim ispravama, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, evidencije poreskih obveznika, kao i evidencije o strancima.

U tom registru, kako je rekao, naći će se podaci ne samo za državljane Republike Srbije - sa prebivalištem u Srbiji, kao i naše državljane bez prebivališta u Srbiji, već i za druge kategorije lica koja imaju određena prava i obaveze u skladu sa posebnim zakonima - npr. izbeglice, tražioce azila, strance sa odobrenim privremenim boravkom ili odobrenim stalnim nastanjenjem u Srbiji.

Zatim strance kojima je odobreno utočište ili supsidijarna zaštita i privremena zaštita, kao i strance koji nemaju dozvolu za stalno nastanjenje ili privremeni boravak u Srbiji, a imaju stečenu imovinu ili prava i obaveze po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja ili svojstvo poreskog obveznika.

On je kazao da je krajnji cilj da svaki građanin bude zadovoljan uslugama različitih institucija, što i predstavlja cilj reforme javne uprave – uprava koja je servis građana i privrede.

Kako je dodao, važno je da to predstavlja i jeftiniji rad za državu, jer će organi preuzimati podatke iz ove baze bez ikakvih troškova.

Vođenje Centralnog registra stanovništva stavljeno je u nadležnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, s tim što će tehničku podršku u uspostavljanju ovog registra pružati Služba vlade.

Ružić je istakao da će postojati najviši stepen zaštite i bezbednosti podataka u Centralnom registru stanovništva radi sprečavanja svake moguće zloupotrebe podataka o ličnosti.

Za bezbednost podatka na najvišem nivou biće zadužena Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, koja će obavljati poslove tehničke podrške u uspostavljanju i vođenju Centralnog registra stanovništva, kao i poslove koji se odnose na čuvanje, sprovođenje mera zaštite i obezbeđivanje sigurnosti i bezbednosti podataka u Centralnom registru, rekao je Ružić.

- Centralni registar stanovništva kao jedan od informacionih stubova javne uprave predstavlja neophodnost za normalno funkcionisanje savremenog društva u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima - istakao je ministar.

BONUS VIDEO:

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Prevaranti su uhvaćeni, a primanje mita za izgradnju stanova je OZBILJNA BRUKA ZA CIP!

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.