NEMA VIŠE JEFTINIJE HRANE NI OVDE: Ova promena će uticati na budžet mnogih SRPSKIH PORODICA!
Nema više jeftinijih proizvoda u Mađarskoj, Foto: Profimedia

cene proizvoda

NEMA VIŠE JEFTINIJE HRANE NI OVDE: Ova promena će uticati na budžet mnogih SRPSKIH PORODICA!

Vraća im se oko 27 odsto poreza, osim na neke prehrambene artikle

Objavljeno: 20:52h

Godinama državljani Srbije odlaze u šoping u Mađarsku, jer ta država omogućava povraćaj novca ukoliko u njenim radnjama srpski kupci potroše najmanje 200 evra.

Naši državljani uglavnom u Mađarskoj kupuju hranu, hemikalije, obuću i odeću, a računica pokazuje da im je ta roba nakon povraćaja dela novca jeftinija nego kod nas. Vraća im se oko 27 odsto poreza, osim na neke prehrambene artikle.

Teško da je do pre nekoliko godina, ako se izuzme gorivo koje je jeftinije nego u Srbiji i kojim se već duže pune rezervoari srpskih automobila i traktora, iko verovao da će naši državljani u šoping sve više ići u Bosnu i Hercegovinu. Ipak, to je postalo stvarnost, kako za srpske državljane koji žive blizu graničnog područja, tako i za one iz unutrašnjosti Srbije.

Razlog za to je što je Bosna i Hercegovina uvela jedinstvenu stopu PDV-a na koju strani državljani imaju pravo na povraćaj novca 17 odsto, a to pravo ostvaruju ukoliko u njihovim radnjama potroše najmanje 50 evra, što je četiri puta manje od mađarskog limita.

U bosansko-hercegovačkim radnjama, po svedočenju kupaca iz Srbije, kupuje se gotovo sve, od mlečnih proizvoda, testenina, slatkiša do voća i povrća, a često se kupi i bela tehnika, pa čak i nameštaj. Ukoliko se uz pazar u prodavnicama u povratku natoči i gorivo i oduzme novac koji će se dobiti od povraćaja PDV-a, ušteda je, tvrde naši kupci, osetna.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.