ŠTA SRBI I ALBANCI MISLE JEDNI O DRUGIMA: Istraživanje kaže da se stanje neće POBOLJŠATI uskoro
Istraživanje kaže da se stanje neće POBOLJŠATI uskoro!, Foto: AP

faktor plus

ŠTA SRBI I ALBANCI MISLE JEDNI O DRUGIMA: Istraživanje kaže da se stanje neće POBOLJŠATI uskoro

Surlić ocenjuje da su predrasude i stereotipi osnovni razlog nerazumevanja

Objavljeno:

Duboke istorijske traume, stereotipi, ali i nerešeno pitanje Kosova i Metohije i stavovi političara utiču na odnose između Srba i Albanaca koji se, pokazuje između ostalog istraživanje agencije “Faktor plus”, neće poboljšati u skorije vreme.

O istraživanju “Faktora plus” juče su na panelu agencije Tanjug, održanom u rezidenciji norveškog ambasadora Arnea Sanesa Bjernstada, govorili politikolog Stefan Surlić i novinar Idro Seferi. Prema njihovom zaključku, odnosi Srba i Albanaca zavise od rešavanja pitanja Kosova i Metohije. Surlić je kazao da će pitanje KIM kontaminirati odnose sve dok se ne reši i da će to biti dominantna tema koja, kako kaže, neće ostaviti mesta za neke druge teme.

- Bez rešavanja pitanja Kosova ne možemo da uspostavimo ni jače privredne i sve ostale veze izmedu Srbije i Albanije - rekao je Surlić, a Seferi dodaje da će odnosi dva naroda bolje funkcionisati kada se pitanje KIM bude rešilo trajno.

Analizirajući rezultate istraživanja javnog mnjenja agencije „Faktor plus“, Seferi je ukazao da nedostaje međusobna komunikacija dva naroda, i da Albanci na primer često idu u Kolašin u Crnu Goru, a da, s druge strane, ne znaju gde je Kopaonik, upravo zbog nedostatka komunikacije.

Primetio je da prvi put ove godine na beogradskom Sajmu turizma nije bilo albanskog štanda i smatra da je razlog tome nedostatak budžeta, ali i politička situacija.

- Bilo bi više nade kada bi oba naroda mogla više da putuju, ali nemaju toliko para, a i kada imaju, biraju druge destinacije - kaže Seferi.

Surlić ocenjuje da su predrasude i stereotipi osnovni razlog nerazumevanja i veruje da su oni koji su učestvovali u anketi, a čiji odgovori potvrđuju stereotipe, to govorili zato što je poželjno, a ne zato što je to njihovo iskreno mišljenje.

- Interesantno je primetiti kako smo definisali da je dobar Srbin onaj koji ne voli Albance, ili da je dobar Albanac onaj koji ima negativno mišljenje o Srbima. Glavnu odgovornost imaju mediji i političari, odnosno neodgovorne izjave i senzacionalizam - konstatovao je Surlić. Zabrinjava ga, kaže, što se mladi u eri modernih komunikacija ne kosmopolitizuju već se, primećuje, getoizuju.

Seferi i Surlić su tokom panela istakli i lični odnos, jer su obojica sa KIM, a imaju, kako su naveli “zdrav odnos”.

- Nas dvojica pamtimo konflikt i nosimo neka sećanja, da ne kažem traumu, ali smo opet to prevazišli i spremni smo da iznesemo različite uglove gledanja i zato nemam toliko razumevanja za mlade koji pokazuju apsolutni ekstremizam - rekao je Surlić.

Naveo je da su pitanja iz prošlosti ključni problemi i “sekire u zaleđenom moru” i ukazuje da za dva naroda ne važi da je istorija skup činjenica koje su se dogodile u prošlosti, jer ne postoji saglasnost o tome.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.