MOĆI ĆE DA PRETRESAJU AUTOMOBILE, OVLAŠĆENJA ĆE IM BITI VEĆA NEGO IKAD Bolje je da znate šta će sve smeti komunalci
Bolje je da znate šta će sve smeti komunalci, Foto: Dragana Udovičić

da li ste znali?

MOĆI ĆE DA PRETRESAJU AUTOMOBILE, OVLAŠĆENJA ĆE IM BITI VEĆA NEGO IKAD Bolje je da znate šta će sve smeti komunalci

Pripremljen je novi zakonski akt o Komunalnoj policiji, koja ćem ukoliko bude usvojen, ubuduće da se zove Komunalna milicija i dobiće nove nadležnosti i šira ovlašćenja

Objavljeno:

S obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da je bilo ishitrenih i nepotrebnih ispada pojedinih komunalaca, sada će biti pooštrena selekcija pri prijemu.

Pripremljen je novi zakonski akt o Komunalnoj policiji, koja ćem ukoliko bude usvojen, ubuduće da se zove Komunalna milicija i dobiće nove nadležnosti i šira ovlašćenja.

Prethodno je stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o policiji utvrđeno da pravo na upotrebu naziva "policija" imaju isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

- U dosadašnjoj praksi se pokazalo kao potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja komunalnoj policiji - tako je nacrtom zakona, pored dosadašnjih ovlašćenja, predviđeno i zaustavljanje i pregledanje vozila, kao i pozivanje građana i traženja obaveštenja od njih. Predloženo je da se komunalnoj policiji da i spasilačka funkcija i da može da preduzima hitne mere u vanrednim situacijama popul elementarnih nepogoda - navode iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje je raspisalo javnu raspravu o Nacrtu zakona o komunalnoj policiji, koja će trajati do 6. marta.

Oni objašnjavaju da je osnovni razlog za donošenje novog zakona potreba da se komunalna milicija obrazuje i u opštinama, te da su u dosadašnjem funkcionisanju opština uočene znatne teškoće u održavanju komunalnog reda i obezbeđenju efikasnog izvršavanja zakona. Takođe se pooštrava kontrola rada, disciplinska odgovornost, bezbednosna i psihofizička provera komunalnih milicionera.

Kad je u pitanju upotreba sredstava prinude, do sada je komunalcima bila dozvoljena upotreba fizičke snage, službene palice i sredstava za vezivanje, a novi Nacrt zakona predviđa i upotrebu ručnog spreja s nadražujućim dejstvom. S obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da je bilo ishitrenih i nepotrebnih ispada pojedinih komunalaca, sada će biti pooštrena selekcija pri prijemu.

- Predviđeno je stručno osposobljavanje i usavršavanje, poseban ispit koji se polaže za komunalnog milicionara, provera praktične i osihofizičke osposobljenosti, a sada se predlaže i uvođenje provere da li postoje bezbednosne smetnje za obavljanje poslova komunalnog milicionara koje se mogu sprovoditi i tokom rada - objašnjavaju iz ministarstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.