AKTIVISTI UPALI U OPŠTINU DA BRANE DANIJELU: Kad su im pokazali JEDNU STVAR, odmah su otišli!
po nalogu gradske uprave, JKP Higijena i Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva, pokušaće da iseli Danijelu Poznatov-Merča i njeno dvoje maloletne dece iz jedinog doma, Foto: Filip Plavčić, Espreso

drama

AKTIVISTI UPALI U OPŠTINU DA BRANE DANIJELU: Kad su im pokazali JEDNU STVAR, odmah su otišli!

Samo mesec dana pošto se prijavila da je bespravno u stanu Gradsko javno pravobranilaštvo povelo je postupak za iseljenje Danijele i njene dece

Objavljeno: 14:15h

Iseljenje samohrane majke sa dvoje maloletne dece Danijele Poznatov Merča iz iz gradskog stana u Kikindskoj 25 u Pančevu zakazano je za danas tačno u podne.

Po nalogu gradske uprave, JKP Higijena i Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva, pokušaće da isele Danijelu Poznatov-Merča i njeno dvoje maloletne dece iz jedinog doma.

Društvene organizacije koje štite pravo na krov nad glavom pozvali su Pančevce da spreče iseljenje.

Kako je najavljeno asistenciju iseljiteljima u ime države će pružiti komunalna policija Pančeva. I Danijela za poziciju svoje porodice traži solidarnost i pomoć – kad je već razumevanje izostalo.

14:10 Prema poslednjim informacijama sud je doneo odluku o iseljenju.

Iseljenje je odloženo na mesec dana, a aktivistima je priložen dokaz u elektronskoj formi na uvid. Nakon što su se uverili da je iseljenje odloženo, aktivisti i građani su se povukli i izašli iz Opštine Pančevo.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

14:00 Iz Opštine ostaju pri tome da sa strankama rade do 12 sati, a aktivisti iz združene akcije "Krov nad glavom" poručuju - Nećemo da odemo.

13:40 Aktvisti iz združene akcije "Krov nad glavom" zajedno sa građanima traže dokument da je otkazano iseljenje. Ne žele da prave buku, već samo da razgovaraju sa nadležnima. Oni su se podelili u dve grupe- jedni traže zahteva dokumentaciju, dok drugi ne žele da se pomere sa drugog sprata u znak protesta.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

13:33 Aktivistima iz Krova su iz gradskoj opštine rekli da oni nisu prava adresa kojoj treba da se žale, već je za to nadležan Sekreterijat za stambeno komunalna pitanja.

- Mi znamo da ima problema, ali za sve postoji pravni lek -rečeno je iz Opštine Pančevo.

Kako javlja naš reporter, nadležni za ovaj slučaj su stacionirani u zgradi Opštine Pančevo i rade sa strankama samo do 12 časova.

1 / 2 Foto: Filip Plavčić

12:34 Kako javlja naš reporter na iseljenju se niko nije pojavio, a aktivisti združene akcije " Krov nad glavom" su organizovali mini akciju i krenuli put opštine Pancevo da traže napismeno da je iseljenje odloženo. Ujedno i traže da se ovaj stan legalizuje ili da joj obezbede Novi smeštaj.

11:45 Mene i dvoje maloletne dece hoće da izbace iz stana, ne odbijam da odem, ako mi obezbede nužni smeštaj- rekla je za Espreso samohrana majka kojoj su rekli da to ne mogu da učine, jer ta opcija više ne postoji.

- Ako me izbace ja mogu samo ispred opštine sa dvoje maloletne dece, od kojih jedno ima temperaturu. Tada bi postali beskućnici, mi nemamo gde. Sama guram orman na vrata, zbog dece, da nas ne izbace. Moj sin ima 16 godina, zna šta se dešava, stidi se i pod stresom je, a drugo dete ima 3 godine - jada se Danijela za naš potrtal.

11:40 Građani polako pristižu kako bi pružili podršku smohrranoj majci koju izbacuju na ulicu.

Kako piše portal 013info.rs Danijela je bespravno ušla 4. juna 2017. godine u stan, a samo sedam dana kasnije o tome obavestila Gradsku stambenu agenciju koja upravlja gradskim stanovima. Sin šesnaestogodišnjak u sobi uči i pazi na sestricu koja ima tri i po.

- Nisam imala gde sa decom. Do tada smo živeli u sobici bez struje. Ušla sam u gradski stan bespravno i o tome odmah obavestila GSA. Mislila sam da je tako najpoštenije. Iako živimo od socijale i mojih povremenih poslova na crno. Neće niko da za stalno zaposli majku čija ćerka je bolešljiva, a i tu sam medicinsku dokumentaciju pokazivala. Uspevam da redovno plaćam 17 hiljada dinara mesečno komunalija za ovaj stan. I evo već duže od godinu i po pokušavam da nađem trajnije rešenje, da nam grad na korišćenje da manji stan ili pomogne oko posla, ali ne uspevam, priča Danijela za potrtal 013info.rs.

Samo mesec dana pošto se prijavila da je bespravno u stanu Gradsko javno pravobranilaštvo povelo je postupak za iseljenje Danijele i njene dece. Žalila se ona, pokušavala da razgovara sa nadležnima u GSA i Centru za socijalni rad, pa i članovima Gradsko veća zaduženim za socijalna pitanja.

- Neki su pokazivali razumevanje, neki gledali u telefon, ali rešenje nisu ponudili. Ne treba meni i deci ovoliki stan od 62 kvadratna metra i sa trideset bez centralnog grejanja bi bili zadovoljni, a grad Pančevo ima takvih stanova. Za takav manji stan komunalije i zakupnina su 9 hiljada dinara ukupno, pa bi ostalo nešto novca da bolje živimo. Ljudi s kojima sam pričala su me uputili na konkurse za socijalne stanove. Na prvom iz 2017. godine koji zbog nekih propusta kako čujem nije ni završen nisam prošla jer su mi falila dokumenta da deca nemaju nekretnine, a drugi je krajem 2018. godine objavljen dva dana posle smrti mog oca pa mi je promakao, priča iskreno Danijela dan pred zakazano iseljenje.

Ona kaže da su joj neki objašnjavali da bi bilo bolje da se nije prijavila da je nelegalno u gradskom stanu. Saveti su bili i da nikako ne ide u medije. Kaže da je tražila nužni smeštaj pa su joj objasnili kako ta kategorija zaštite više u Srbiji ne postoji.

- I šta sad? Mi odavde nemamo gde osim na ulicu. Mislim se da stavimo orman na vrata. Šta ako nam ipak ovo stvari ubaci u kamion? Pa gde mogu da ih odvezu – jedino u zgradu opštine ili u centar za socijalni rad. Jednostavno, nemamo rešenje. Učinilo mi se u jednom razgovoru da će sve biti odloženo bar do kraja zime. Da će se naći neko rešenje. Neki mali stan. Da će biti neki konkurs. A oni krajem januara potpišu rešenje za iseljenje. U zemlji u kojoj se poziva na natalitet decu i mene grad da izbaci na ulicu usred zime – i dalje ne mogu da verujem. Nemamo izlaza trenutno, zato sam i obratila dobrim ljudima da spreče iseljenje. Pozivam ljude na solidarnost, na ljudskost. Samo to mogu. Šta drugo, odlučno, a mirno kaže Danijela.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.