NIKOLI (17) I MILICI (11) SU UMRLI I MAMA I TATA: Bore se da prežive, a imaju SAMO JEDNU ŽELJU (FOTO)
Nikola (17) i Milica Vasić (11) iz sela Batušinac u okolini Niša su deca koja su ostala bez oba roditelja, Foto: Facebook

SRPSKA realnost

NIKOLI (17) I MILICI (11) SU UMRLI I MAMA I TATA: Bore se da prežive, a imaju SAMO JEDNU ŽELJU (FOTO)

Svako ko je u mogućnosti a želi da pomogne, može se javiti mejlom

Objavljeno:
Jelena Čabović

Nikola (17) i Milica Vasić (11) iz sela Batušinac u okolini Niša su deca koja su ostala bez oba roditelja, a o njima se brinu deda ujak, baba ujna i tetka Danijela.

Ovo nije samo još jedna priča koja budi saosećanje, već istinita priča i jedan podsetnik našem društvu da ima još onih kojima treba pomoć.

Nikola i Milica su 2013. godine izgubili oca u saobraćajnoj nesreći, a njihova majka je izgubila bitku sa rakom pankresa početkom februara ove godine.

Od tada život za njih postaje samo borba za preživljavanje, a žive u kući u kojoj su uslovi života nedostojni čoveka. Žive sa očevim ujakom koji je šlogiran i ujnom koja je starija osoba, a tetka im pomaže maksimalno koliko je u njenoj moći - kaže za Espreso tetka Danijela Uzelac.

- U staroj kući jedva da imaju normalne uslove za život. Nemaju wc šolju u kupatilu, koriste poljski wc po hladnoći - objašnjava Danijela i kaže da deca nikada nisu tražila mnogo, ali im je pomoć u ovoj situaciji preko potrebna.

Nikola pohađa treći razred jezičke gimnazije Bora Stanković u Nišu, sestra Milica peti razred osnovne škole. Isprva nisu ni bili svesni šta im se događa u životu. Nikola je veoma jak dečak. Od škole je dobio stipendiju kao Vukovac koji i nakon svega niže petice u školi.

- Mislim da je mala Milica tek sinoć postala svesna da je 6. februara izgubila majku kada je sama učila lekcije iz predmeta. Svaki put je majka sa njom učila, čitala joj, prepričavala i pomagala da što bolje savlada gradivo, a sada je sedela sama za stolom i učila - priča tetka i kaže da je devojčici teško ne samo zbog učenja već i zato što više nema majku.

Danijela je izgubila roditelje pre nekoliko godina i teško je to podnela, a zbog stresa je morala da potraži i stručnu pomoć, a kaže da se deca dosta dobro drže s obzirom na to kakva ih je tragedija zadesila.

Baba ujna se brine o šlogiranom suprugu i o Milici i Nikoli. Hrane ima, račune plaća baka od svoje male penzije, ali nije kaže Danijela, nije sve u hrani.

- Deca se ne predaju, ali se vidi da im je teško i naravno da im nije lako. Juče sam pomagala Milici da pravi herbarijum iz Biologije, a Nikola ima svoje potrebe, a ja kao tetka ne mogu baš sve da im priuštim, nisam ni zaposlena. Volela bih da imaju barem normalno kupatilo, a ne da idu po hladnoći u poljski wc. Imaju kupatilo, ali nije funkcionalno - iskrena je Danijela.

Za Nikolu kaže da je zaista pametan i jak momak koji sve razume.

- Ja znam kako mu je, jer sam "nosila iste cipele kao i on" - objašnjava metaforični tetka Danijela koja ima je kako kaže veliki oslonac u životu i uvek će biti, ali deci roditelje ne može zameniti - tvrdi ona.

Nedavno mi je Nikola rekao da mu dođe da se iseli iz kuće, jer ima utisak da je kuća ukleta, jer na svakih 5-6 godina neko umre - otkriva Danijela i kaže da Nikola ipak, ima i svojih teških momenta, ali da stav ukućana dosta znači.

Nikolini i Miličini deda i baba su preminuli mladi, a sada su i Nikolini roditelji preminuli, pa se svi pitamo da li deca ispaštaju ni kriva ni dužna zbog ko zna čega ili nas je neka kletva zadesila - pita se tetka Danijela.

Iako su maloletni i žive sa ujakom i ujnom očevih roditelja, deca nemaju staratelje.

Iz centra za socijalni rad u Merošni su nam rekli da kada Nikola u aprilu napuni 18. godina može postati staratelj svojoj mlađoj sestri Milici.

Svi koji imaju dobru volju i žele da pomognu Nikoli i Milici mogu se javiti na email redakcije Espreso: redakcija@espreso.co.rs

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.