SUD ILI DOM ZDRAVLJA ZLOUPOTREBILI LIČNE PODATKE MARIJE LUKIĆ! Dokle ovo ide?!
Zdravstveni karton Marije Lukić dostupan na društvenim mrežama, podneta krivična prijava, Foto: N1printscreen

neverovatno

SUD ILI DOM ZDRAVLJA ZLOUPOTREBILI LIČNE PODATKE MARIJE LUKIĆ! Dokle ovo ide?!

Zdravstveni karton Marije Lukić dostupan na društvenim mrežama, podneta krivična prijava

Objavljeno:

Na društvenim mrežama pojavili su se lični podaci iz zdravstvenog kartona Marije Lukić, što je moglo da procuri iz Osnovnog suda u Brusu ili Doma zdravlja u tom gradu.

Kako je Marija Lukić rekla za Danas, fotografije sa njenim podacima iz zdravstvenog kartona, zajedno sa njenom adresom i matičnim brojem, našli su se na Fejsbuku i Tviteru, zbog čega je ona podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i SUP-u.

Pored Doma zdravlja u Brusu, podatke iz zdravstvenog kartona ima i Osnovni sud u ovom gradu, pred kojim se vodi postupak, po njenoj prijavi, protiv predsednika opštine Milutina Jeličića Jutke. Lukić je, kako nam je potvrdila, na početku procesa predala sudu zdravstvene podatke uz ostali dokazni materijal, u koji druga strana u postupku ima pravo uvida.

Borivoje Borović, advokat Marije Lukić, podseća da sudija mora da dozvoli svim strankama u postupku kopiranje dokumenata iz dokaznog materijala, koji se, naravno, ne smeju zloupotrebljavati. Kako tužilaštvo nema posebnog interesa da ove podatke objavljuje, smatra Borović, očigledno je da je to mogao da uradi sam Jutka ili njegova odbrana.

Naravno da se radi o krivičnom delu i o tom pitanju se mora odlučiti na prvom glavnom pretresu, kada ću za te okolnosti zatražiti odgovore od tužilaštva, od sudije i Jutkine odbrane – kaže Borović za naš list.

U Osnovnom sudu opštine Brus, kao ni u tamošnjem domu zdravlja nikoga nismo dobili telefonom, niti su nam odgovorili na mejlom poslato pitanje da li će ispitati ko je odgovoran za curenje ovih informacija.

Podsetimo, Marija Lukić je prijavila predsednika opštine Brus za seksualno uznemiravanje na radnom mestu, zbog čega je u toku postupak pred Osnovnim sudom u toj opštini. Nakon njene prijave, još sedam žena koje je Jutka polno uznemiravao pokušalo je da potraži pravdu na sudu, ali su njihove prijave odbačene. Predsednik opštine Milutin Jeličić Jutka je dosad dva puta izbegao ročište, a kad se početkom februara konačno pojavio, negirao je sve optužbe i čak tvrdio da su te žene, uključujući i Mariju Lukić, tražile od njega da ih ljubi, kao i da su same sebi sa njegovog telefona slale SMS poruke seksualne sadržine. Inače, zahtev Marije Lukić za izuzeće suda zbog potencijalne pristrasnosti je odbijen.

Tabloidni obračuni

Zloupotreba ličnih podataka kako bi se javno blatili kritičari vlasti ili uzbunjivači postaje uobičajena strategija tabloida i pojedinaca na društvenim mrežama. Krajem prošle godine režimski mediji su objavili zdravstveni karton Violete Cvetković iz Kragujevca, koja je objavila snimak kako doktorka u dečjem dispanzeru nije htela da primi njeno bolesno dete jer nije njen pacijent. Informer je naveo da je majka osuđivana kao član sekte i da je na Badnji dan tražila da joj urade kiretažu, te njihov izvor u tekstu zaključuje da je reč o problematičnoj osobi. Zbog tih laži, Violeta je najavila tužbu protiv Informera i kragujevačkog doma zdravlja, a tadašnji poverenik Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak. Šabić je tom prilikom naveo da su zdravstveni podaci posebno, rigidnije zaštićeni i da „nema načina da ti podaci na legalan način dospeju u javnost, a pogotovo ne u tabloide“.

Poverenik za informacije od javnog značaja reagovao je, između ostalog, i u slučaju Aleksandra Kornica, nekadašnjeg direktora Kurira, čiji su se podaci o zdravstvenom stanju našli na TV Pink pre četiri godine. Tužilaštvo je pretprošle godine utvrdilo da su mediji u posed Kornicevog zdravstvenog kartona došli preko službenika policije.

BONUS VIDEO:

NE PADA JABUKA DALEKO OD STABLA! Sin Šabana Šaulića nastavlja porodičnu tradiciju: Zapevao pred punom kafanom, a evo koju je TATINU PESMU IZABRAO!

(Espreso.co.rs / Danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.