I ONI SU TO ZASLUŽILI, A NE POČIVAJU U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA! Šabanova sahrana otvorila je mnoga BOLNA pitanja
Šabanova sahrana otvorila je mnoga BOLNA pitanja, Foto: Damir Dervišagić, Marina Lopičić

iznenađenje ili ne?

I ONI SU TO ZASLUŽILI, A NE POČIVAJU U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA! Šabanova sahrana otvorila je mnoga BOLNA pitanja

Povod za raspravu je nedavna sahrana kralja narodne muzike

Objavljeno:

Na društvenim mrežama se ovih dana povela polemika oko toga ko je zaslužio, a ko nije da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a pojedini su iznenađeni činjenicom da postoje istaknuti Srbi koji nisu u Aleji, već u porodičnim grobnicama.

Povod za raspravu je nedavna sahrana kralja narodne muzike Šaban Šaulića koji je poginuo u Nemačkoj, a koji je prema rečima njegove unuke za života govorio da želi da bude sahranjen pored svoje majke.

- Ono što ja znam, to je da je njegova želja bila da bude sahranjen ovde u Šapcu pored majke. Znam da je on baš to želeo i da je to i rekao nekoliko puta, e sad zašto to neće biti tako, to ne znam. Građani Beograda su valjda tako tražili, jer smatraju da treba biti sahranjen u Aleji velikana i to je valjda okej. Nije moje da o tome pričam... - rekla je nedavno Šabanova unuka Ela u razgovoru za Espreso.

Šaban Šaulić je ipak, sahranjen u Aleji zaslužnih građana pored čuvenog glumca Nebojše Glogovca, a o toj odluci se nije mnogo raspravljalo.

S tim u vezi na društvenim mrežava se i dalje spekuliše o tome ko treba da počiva u Aleji zaslužnih građna, ko u Aleji velikana, kao i ko nije tamo sahranjen, a trebalo bi.

Tako su korisnici društvenih mreža počeli da šire objavu da akademik Vladeta Jerotić nije sahranjen u Aleji zaslužnih građana, s pretpostavkom da nije imao dovoljno zasluga ili da nije bilo mesta za istaknutog srpskog lekara, neuropsihijatra, psihoterapeuta i književnika, svestranog eruditu i akademika SANU.

Podsećamo, Akademik Vladeta Jerotić je po sopstvenoj želji sahranjen u porodičnoj grobnici, u parceli 2 na Novom groblju u Beogradu.

Inače, prema pravilima u Aleji zaslužnih građana mogu da budu sahranjeni nosioci najviših odlikovanja Republike Srbije, akademici SANU i počasni građani Beograda, kao i druge ličnosti koje su dale određeni doprinos iz svoje oblasti, ukoliko gradonačelnik Beograda odluči da im se dodeli mesto.

Sahranjeni u Aleji zaslužnih građana su Zoran Đinđić, Oliver Ivanović, Slobodan Jovanović, Danilo Kiš, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Mira Alečković, Borislav Pekić, Branko Ćopić, Brana Crnčević, Momo Kapor, Stevo Žigon, Rahela Ferari, Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Ružica Sokić, Zoran Radmilović, Mija Aleksić, Bora Todorović, Petar Kralj, Olivera Marković, Radmila Savićević, Milić od Mačve, Olja Ivanjicki, Paja Jovanović, Petar Lubarda, Artur Takač, Radivoje Korać, Rajko Žižić, Nebojša Glogovac i Šaban Šaulić.

Ovi podaci otvaraju brojna bolna pitanja o tome zašto onda svi preminuli koji su za života dali određeni doprinos iz svoje oblasti nisu sahranjeni u Aleji zaslužnih građana?

Preminuli pevač narodne muzike Sinan Sakić za života je često materijalno pomagao domove za nezbrinutu decu u Srbiji i održao veliki broj humanitarnih koncerata. Sinana su brojni članovi porodice, prijatelji i kolege ispratili na večni počinak na groblju u Loznici.

Srpska i jugoslovenska glumica Jelena Žigon sahranjena je u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu. Jelena je osnovala 2004. godine ansambl Kosovski božuri, a tokom svoje karijere dramatizovala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije.

Glumac Predrag Ejdus koji je preminuo posle duge i teške bolesti kremiran je na Novom groblju okružen mnogobrojim kolegama, prijateljima i porodicom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja kao što su Dobričin prsten za životno delo, Zlatni ćuran, za životno delo glumcu komičaru, na Danima komedije u Jagodini- Dobitnik statuete Joakim Vujić za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti Srbije, 2004. Dobio je i Nušićevu nagradu, za životno delo glumcu komičaru, na pozorišnom festivalu „Nušićevi dani“ u Smederevu kao i specijalna Sterijina nagrada za sveukupan doprinos pozorišnoj umetnosti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.