POLUGE ZLATA, SREBRO I BRILIJANTI! Misterija SANDUKA 23 gde je bilo BLAGO Karađorđevića koje su hteli Tito i Gering
Kralj Petar II Karađorđević i Herman Gering, Foto: Filip Plavčić, Wikipedia, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

OTKRIVAMO

POLUGE ZLATA, SREBRO I BRILIJANTI! Misterija SANDUKA 23 gde je bilo BLAGO Karađorđevića koje su hteli Tito i Gering

Za ovo bogastvo se borio ceo svet

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Da li je kralj Petar II Karađorđević prilikom odlaska iz Jugoslavije na početku Drugog svetskog rata odneo i silno blago, večito je pitanje u Srbiji. Komunisti i oni bliži Brozu rećiće jeste, dok monarhisti s druge strane tvrde da je to još jedna laž.

Ipak, ovde se nećemo detaljno baviti tom temom, ali hoćemo sa misterijom koja je usko vezana za bčlago Karađorđevića nestalo posle Drugog svetskog rata.

Da li ste čuli za takozvani Sanduk broj 23? Ovo je priča o njemu.

Naime prilikom napada Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju aprila 1941. godine na Belom dvoru naređeno je da se pokretna imovina Karađorđevića upakuje u 17 sanduka i prebaci na Oplenac. Nemci su zaplenili svih 17 sanduka, ali su jedan sa brojem 23 vratili tadašnjoj centralnoj banci , a ostale na Dvor.

Ovaj famozni sanduk je 2003. godine vraćen Karađorđevićima, a odlukom tadašnjeg ministra kulture sadržaj je vraćen u Topolu.

Ipak od 1941. godine kada je ovaj sanduk spakovan do te 2003. godine prošao je veoma čudan put.

Prema tvrdnji upravnika kraljevih dobara Jovana D. Pavlovića jedan deo iz sanduka bio je posebno interesantan Nemcima. Tačnije bliskom saradniku Adolfa Hitlera Hermanu Geringu u čijoj je spavaćoj sobi sve do kapitulacije Nemačke 9. marta 1945. godine bila reljefna ikona Tajna večera koju je 1924. jerusalimski patrijarh Damjan poklonio kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Ostaće i velika praznina od 1947. godine kada je slika vraćena Srbiji, a sanduk pronađen, pa do pada komunista. Za taj period nema tačnih podataka gde su vrednosti čuvane, a spominje se i da ih je čuvao Josip Broz lično.

Tako da se moglo videti da su mnogi delovi bogastva Karađorđevića razgrabljeni po svetu, a dokaz tome je i kraljevo ordenje koje se pojavilo na aukciji u Minhenu.

Šta se tačno nalazilo u sanduku 23:

1, Drvena kutija sa reljefom Jugoslavije i Rumunije sa slovima A. i M. sadržine: šesnaest raznih tabakera, jedna kutija za šibice, jedan sat sa monogramom, jedna zlatna olovka, jedan upaljač, jedan perorez, tašnice za cigarete i jedan džepni kalendar za 1934. godinu.

2. Ručna torba crne boje sadržine: crvena kutija sa dva velika i četiri mala zlatnika, crvena kutija sa dva novca sa licem kralja Petra I (jedan u zlatu, drugi u srebru), šest većih i manjih staklenih posuda sa zlatom u prahu i komadićima, tri epruvete sa zlatom, jedna veća i jedna manja poluga zlata ukupne težine 1,02 kgr, sedam poluga srebra u ukupnoj težini 4,70, nešto sitnog novca, koji delimično nije više u opticaju, jedan komad zlatnog pleha sa otpacima u težini 0,20 kgr. (pleh je bio ranije u ateljeu), jedan komad srebrnog pleha u težini od 8,50 kgr. (takođe je bio ranije u ateljeu).

foto: Wikipedia

3. Torba od krokodilske kože braon boje sadrži: deset pari dugmeta za manžetne, dvadeset i dve olovke, četiri igle za kravate, četiri muštikle, jedna mala kutija zatvoreno zelene boje (od kože) s raznim sitnicama, jedna pudrijera ukrašena briljantima i plavi alem, jedna ogrlica, sedam tabakera i deset satova.

4. Jedan veći i jedan manji novčanik sa starinskim zlatnim novcem, jedna veća crvena kožna kutija i jedna manja zatvoreno zelena kutija od kože s raznim spomenicima i zlatnim novcem, jedna tabakera od oniksa žutog, jedan zlatnik ukrašen briljantima, zlatan držaljak u vidu žezla, srebrna olovka, jedna muštikla od crnog oniksa, trinaest džepnih kalendara i četiri portfelja.

5. Rumunska maršalska palica Blaženopočivšeg Kralja.

6. Šest šnali, torbica od srebra, jedne fasovane perle i sedam tabakera od srebra i razne sitnice.

7. Dvadeset sedam srebrnih tabakera u žutom kožnom kuferu.

8. Veliki crni kofer sa raznim sitnim nakitom, satovima, medaljama itd. U tri sprata.

9. Orden Karađorđeve zvezde u briljantima (I stepena).

10. Jedan Bugarski orden I stepena.

11. Orden Rumunske krune I stepena.

12. Zlatna dijadema.

foto: Wikipedia

13. Kožna kutija otvorenobraon boje s raznim iglama i jednom ogrlicom.

14. Kožna kutija otvorenobraon boje sa zlatnim uglovima sa raznim sitnim stvarima.

15. Kutija od pliša lila boje sa raznim sitnicama.

16. Drvena kutija sa nacionalnim nakitom.

17. Grao kutija sadrži: jedna pudrijera zlatna, kutija za šibice, tri kutije cizelirane (Damaskus) i jedno jaje obloženo zlatom.

18. Plehana kutija sadrži: jedna zlatna tabakera sa briljantima, sedam kutija za cigarete od oniksa, jedan novčanik sa raznim novcem.

19. Ručna torbica od svile sa raznim novcem.

20. Orden Njezinog Veličanstva kraljice Rumunske.

foto: Promo

21. Plehana kutija, mala sa perlama i četiri draga kamena i 96 grama zlata. Kožno koferče, nakit NJ. K. V. Kraljevića Tomislava i Andreje.

22. Drvena kutija mala sadrži: pet tabakera, kutija-rezbarija, kutija za šibice, jedna muštikla od oniksa, jedan krst.

23. Dve plave kutije, pokloni Kraljice Rumunske, Kraljevića Tomislava i Andreje.

24. Zlatan sat za astal.

25. Kožna torba – razni pokloni.

26. Mač Blaženopočivšeg Kralja.

27. Crvena kutija od kartona – razni nakit – tri klipa briljanata – jedna šnala.

28. Kožna torba sa pismima.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.