SRBIJA NA UDARU KATAKLIZMI! Prete nam toplotni talasi i obilne kiše! U Evropi su samo 2 zemlje u VEĆOJ OPASNOSTI
Opasnost od vremenskih nepogoda, Foto: Profimedia

CRNO NAM SE PIŠE

SRBIJA NA UDARU KATAKLIZMI! Prete nam toplotni talasi i obilne kiše! U Evropi su samo 2 zemlje u VEĆOJ OPASNOSTI

Meteorolog RHMZ-a Dragan Mihić ističe da je u našoj zemlji opasnost od dugih kišnih i sušnih perioda sve veća

Objavljeno: 26.02.2019. 10:31h
  • 60

Srbija će u narednim decenijama biti u velikoj opasnosti od ekstremnih vremenskih nepogoda, pokazuje najnoviji „Svetski izveštaj o riziku“, koji su objavile Ujedinjene nacije.

Zbog naglih i učestalih klimatskih promena, ali i najavljenih obilnih padavina i dugih suša, naša zemlja se svrstava na treće mesto u Evropi po izloženosti prirodnim nepogodama.

Samo Albanija i Holandija od evropskih zemalja imaju veći stepen rizika od nas.

- Na Zapadnom Balkanu se do kraja 21. veka može očekivati povećan intenzitet nepredvidivih poplava, suša i toplotnih talasa, što će imati negativan učinak i na BDP svih zemalja, na više privrednih sektora i, konačno, na živote i egzistenciju stanovnika. U tom regionu najviše su izloženi Srbija, Albanija i BiH – navodi se u izveštaju UN-a.

foto: Beta/Dragan Gojić

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Dragan Mihić ističe da je u našoj zemlji opasnost od dugih kišnih i sušnih perioda sve veća i da će oni u budućnosti biti sve ekstremniji.

- Sreća, pa Srbiju ne mogu da pogode najstrašnije elementrane nepogode poput cunamija, jakih zemljotresa i tropskih ciklona. Ipak, ono što donosi opasnost su suše, poplave, kao i toplotni talasi, koji bi u budućnosti mogli da budu dosta češći i ekstreminiji ukoliko klima nastavi da se menja i ako se ne smanji globalno zagrevanje. Zbog svega ovoga doći će do izražene preraspodele padavina u toku godine, pa ćemo tako imati duge i ekstremne suše sa izrazito visokim temperaturama, a zatim i duge periode sa jakim padavinama koje mogu da izazovu poplave – objašnjava Mihić i dodaje:

- Ovi izveštaji rađeni su na osnovu velikih poplava u Srbiji 2014. godine, pa je i to uticalo da nas UN proglasi zemljom visokog rizika od nepogoda. Poslednjih godina Srbija je usvojila i pojačala mere zaštite.

Sa njim je saglasan i meteorolog Đorđe Đurić. On ističe da su prognoze UN očekivane.

- Upozorenje UN-a nije iznenađujuće jer smo poslednjih decenija svedoci ekstremnih klimatskih promena i naglih promena kako temperature, tako i vremenskih nepogoda. Pa imali smo, ali i imaćemo periode suša i tropskih talasa koji odjednom, pod uticajem jakih ciklona prelaze u period obilnih padavina – objašnjava Đurić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media