Teofil Pančić dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović za doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima
Teofil Pančić, Foto: Fonet

originalan

Teofil Pančić dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović za doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima

Njegov stil svi prepoznaju

Objavljeno:

Novinar redakcije lista Vreme Teofil Pančić, ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koja će mu biti uručena u četvrtak , 28. februara, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Malo je autora koje prepoznajete već po prvoj rečenici koju napišu. S druge strane, kad pročitate ime Teofil Pančić, odmah znate da iza toga sledi tekst koji ćete pročitati u dahu, pa onda ponovo i još koji put, pa ćete ga prepričavati prijateljima i često sačuvati u ličnoj arhivi. Čak i kada piše o politici, on piše o kulturi, u recenzijama knjiga govori nam o trenutku u kom živimo, u pozorišnim kritikama podseća nas šta se nalazi iza kulisa, kada objašnjava neki fenomen, razobliči nas kakvi jesmo. Njegovi tekstovi zavoleli su čitaoci Naše Borbe, Feral Tribjuna, Globusa, Dana, Sarajevskih svezaka, Dnevnika, Vojvodine. Pobjede, Monitora. Nezaobilazan je i u digitalnom svetu na portalima Autonomije i Slobodne Evrope, a deo tih tekstova je u njegovim knjigama, kojih je napisao 21.

foto: Fonet

Za Teofila je kultura polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše. On govori kao što i piše - jasno, direktno, utemeljeno, pametno. Kada za sto godina neko bude šteo da zna šta se događalo, čitalo ili pisalo na ovim prostorima, najtačnije opise moći će da nađe baš u Teofilovim rečima.

Zbog izuzetnog angažmana i kvalitetnog programa, Specijalnu plaketu za entuzijazam Fondacija ove godine dodeljuje mladim organizatorima Bašta festa u Bajinoj Bašti. Bašta fest je internacionalni festival kratkog igranog filma, koji je pokrenuo i vodi tim mladih filmskih autora. Kao dobar primer inicijative i kreativnog entuzijazma van prestonice, Bašta fest u nameri da centralizuje kulturu, svoj bogat filmski, muzički, prateći i edukativan program usmerava na ceo Zlatiborski okrug kome pripada Bajina Bašta. Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju. Dosadašnji laureati su novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije „Trezor“ Bojana Andrić i novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica. Odluke je doneo Upravni odbor Fondacije Tanja Petrović: Antonela Riha, Vojka Pajkić, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.