NINA POMAŽE RODITELJIMA AUTISTIČNE DECE: Njen cilj je VRLO HUMAN i nikome NIJE PAO NA PAMET, a njima ŽIVOT ZNAČI
Nina Bulatović, Foto: Facebook

bravo!

NINA POMAŽE RODITELJIMA AUTISTIČNE DECE: Njen cilj je VRLO HUMAN i nikome NIJE PAO NA PAMET, a njima ŽIVOT ZNAČI

Nina želi da pomogne roditeljima koji imaju autističnu decu tako što će izdvojiti dva sata nedeljno i pričuvati ih

Objavljeno: 08:53h
Jelena Čabović

Nina Bulatović majka s velikim srcem i ogromnom empatijom.

Ona je nedavno na Fejsbuku u grupi "Mame novosađanke" objavila status koji je raznežio mnoge i praktično ostavio bez teksta, jer se ovako nešto danas retko sreće.

Naime, ona je napisala da želi dobroboljno i besplatno da porodici koja ima autistično dete pomogne i pričuva ga jednom nedeljno na dva sata. Roditelji bi za to vreme mogi da prošetaju, odu sa prijateljim na kafu, kod friizera...

Odlučili smo da pozovemo Ninu i upitamo je o motivima njene plemenite ponude, a ona je za Espreso.co.rs pričala o svemu što nas je zanimalo.

Naime, Nina je majka petogodišnje devojčice koju je rodila dva meseca pre termina zbog preeklapsije, a od tada često posećuje logopeda u cilju poboljšanja ekspresivnog govora malene.

- Sve te muke i dvosmesečni boravak u bolnici je sada iz nas, ali je ostala posledica kašljanje u ekspresivnom govoru - započinje priču Nina i govori o svojim motivima da objavi oglas na društvenoj mreži Fejsbuk i dodaje da dve godine posećuju logopeda kako bi se govor ubrzao, što nije toliko zabrinjavajuće.

U okruženju ove mlade žene koja je doktorand, supruga, majka, prijateljica, drugarica, ćerka postoje osobe koje imaju decu sa autizmoim, čiji život nije ni malo lak.

Roditelji koji imaju decu sa autizmom nemaju tipičan dan kao roditelji koji nemaju taj problem.

- Gledajući njihovu svakodnevnu borbu i problem sa kojim se oni suočavaju, taj kontinuirani stres, tu traumatiku koja pogađa celokupnu porodicu. Celokupna psihodinamika porodice se menja ukoliko odgajaju dete sa autizmom. Ja se sa takvom porodicom saosećam, pre svega zato što sam majka. Znam da postoji problem, a te porodice nemaju pomoć - objašnjava motiv svoje ponude i ističe da u svom okruženju poznaje samohrane majke koje nemaju nikavu vrstu ispomoći.

Nina kaže da se na njeno iznenađenje javilo dosta porodica tj. prijatelja porodica, jer je pretpostavila da je toj porodici teško ili ne znaju kako bi postupili i kontaktirali je. Ona ističe da nema autistično dete niti je stručnjak, logoped, psiholog već se ponudila da pomogne iz pozicije majke koja saoseća sa porodicama koje imaju autističnu decu. Veruje da bi roditeljima dva sata koja bi ona izdvojila za pomoć veoma značilo roditeljima, pa i kod onih najbanalnijih stvari kao što su nabavka, frizer, šetnja ili slično.

- Koliko samo žena vode svoju decu na dvočasovne tretmane kod logopeda ili defektologa, a nisu se usudile da izađu iz te čekaonice i urade za sebe nešto i završe neku svoju obavezu. Majke iz straha i brige koji ih kontinuirano drže nemaju ni sat vremena da odvoje za sebe. Jer, deci sa autizmom je potreban kontinuirani nadzor - objašnajva Nina i još jednom ističe da ne može da ponudi stručni pomoć, već samo ljudsku pomoć.

Nina za Espreso isključivo govori iz perspektive roditelja iza koga je jedan težak period. Iako je oduvek bila empatična, celoklupna situacija nakon prevremenog rođenja je dosta promenila kao osobu. Njen slučaj je ipak rešiv, a deca sa autizmom imaju neuporedivo veći problem.

- Ne želim sebe da reklamiram, već sam samo oglas napisala u grupi "Mame novosađanke" , jer sam od srca želela zaista, nekome da pomognem. Raduje me što je ta objava naišla na veliki odziv - kaže Nina koja je odušvljena, jer je ljude takav gest dirnuo.

Svesna da je autizam jedno trajno stanje koje i te kako ostavlja traga na roditelje i celokupnu porodicu, smatra da je roditeljima potrebna pomoć i osnaživanje u vidu razgovora sa psiholozima kako bi se što lakše izborili i prihvatili da treba da gaje dete sa autizmom.

Majka u takvoj porodici nema minut vremena da se regeneriše, da prestane da brine. Teško im je je da smognu snage za dalje. To je jedan kontinuiran umor i zabrinutost - priča Nina u ime svih majki koje su ostale same.

- Poznajem dosta očeva koji su se povukli iz borbe i nisu ostali sa suprugom i autističnim detetom. Ne bih nikog da osuđujum, svi smo mi satkani od drugačijeg materijala. Tu više nije problem organizacione priprode, već i finansijske. Jedan običan logopedski tretman je jako skup, a dete treba voditi na tretman dva puta nedeljno. To nije samo jedna stigma koju nosi dece, već stigmatizacija cele porodice - kaže Nina i dodaje da porodica koja ima autističnog člana poprililno iscrpi svoje psihološke resurse, pa ti bračni partneri više nisu bračni partneri, nego lica koja sudeluju u životnim ulogama što uravo dovodi do kraha zajednice.

S druge strane kaže Nina, postoje roditelji koji su ostali zajedno i koji se trude da to dete koliko toliko osposobe i koji razmišljaju unapred i pitaju se šta će ta deca jednog dana kada ostanu bez roditelja što je pluralizam faktora i činilaca problema koji u suštini targetiraju tu porodicu. Dakle, nije samo razvoj deteta doveden u pitanje, već i to šta će oni ako im se jednog dana nešto desi. Takvi roditelji kaže Nina su zdravstveno iznurena porodica.

- Vrlo često se zanemaruje psihiloška podrška koju treba dati porodici. Znamo da sistemski postoji pomoć, ustanove kojima se roditeji mogu obratiti. Ali se često zaboravlja da tim roditeljima treba pružiti prihološku pomoć jedan na jedan. Na primer, smatram da bi roditeljima značila neka besplatna psihološka pomoć. Makar jednom mesečno da odu na psihoterapiju i da lakše iznesu svoj dan i život i strahove sa kojima se suočavaju - smatra Nina i kaže da te roditelje treba osnažiti, jer su potpuno devastirani, a većina i ne može da prihavati da ima dete sa autizmom, te je razvoj dete tada teži.

Nina za kraj prenosi savet jedne psihološkinje koja kaže da ako majka pihvati da ima dete sa autizmom, onda i razvoj deteta ide mnogo lakše - što je kaže Nina jako teško prihvatiti.

Odgajanje dece sa autizmom ili deteta sa invaliditetom je svakodnevno jedan poseban izazov, ali ujedno i poklon, jer je značajno za jednog roditelja kad njihovo dete nešto uradi u toku dana i svaki napredak je veličanstven.

Za decu sa autizmom često kažu da imaju svoj poseban svet. Koliko smo kao društvo spremni da taj njihov svet prepoznamo, razumemo i prihvatimo?

Pišite nam o vašim iskustvima!

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.