DVE STRUJE SE BORE ZA ČELNA MESTA: Duboke podele u Jevrejskoj zajednici, frka izbila oko para
Dubravko Veić i Danilo Medić bore se za funkciju predsednika Jevrejske opštine Beograd, Foto: Beta/Beta

BORBA

DVE STRUJE SE BORE ZA ČELNA MESTA: Duboke podele u Jevrejskoj zajednici, frka izbila oko para

Medić, koga pokušavaju da smene, sredinom prošle godine, pokušao je da smeni predsednika Saveza jevrejskih opština. Robert Sabadoš spori legalnost te skupštine.

Objavljeno:

Ne prestaju trvenja u Jevrejskoj zajednici Srbije. Dve struje bore se za funkcije predsednika Saveza jevrejskih opština i predsednika Jevrejske opštine Beograd. Obe tvrde da su njihovi predstavnici jedino legalno izabrani.

Pojedini predstavnici jevrejske zajednici tvrde da je iza svega borba za kontrolu nad novcem koji Jevrejska zajednica dobija iz budzeta i koji prihoduje od restitucijom vraćene imovine.

"Ja sam Dubravko Vaić, predsednik izabrane privremene uprave Jevrejske opštine Beograd", predstavio se Vaić.

A Medić kaže: "Ja sam Danilo Medić, predsednik Jevrejske opštine Beograd".

Jedan i dalje u fotelji na koju pretenduju obojica...Drugi pred Ministarstvom pravde, sa protestnim pismom i zahtevom da bude upisan kao novi i jedini predsednik Jevrejske opštine Beograd.

Dok Vaić tvrdi da je legalno izabran na vanrednoj skupštini u decembru, Medić mu to spori.

"To nije Skupština, nego je skup. Taj skup je održan u nekom hotelu", kazao je Medić.

Medić, koga pokušavaju da smene, sredinom prošle godine, pokušao je da smeni predsednika Saveza jevrejskih opština. Robert Sabadoš spori legalnost te skupštine.

"Potpuno je neutemeljena u našem statutu, dakle potpuno je nelegalna bila", kazao je Sabadoš.

Osim što jedni drugima osporavaju legalitet, podnose krivične prijave i međusobno se optužuju za nenamensko i netransparentno trošenje novca, pozivajući se na zaključak odbora za nadzor za 2017.

"Koren ovog sukoba je u stvari nenamensko trošenje novca od strane Roberta Sabadoša", kaže Medić.

Medić govori o trošenju novca koji iz budžeta Srbije Savez jevrejskih opština dobija po Zakonu o uklanjanju posedica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta.

U pitanju je 950.000 evra godišnje, u toku 25 godina.

S druge strane, za Sabadoša je sporno trošenje novca koje Jevrejska opština Beograd prighoduje na osnovu restitucijom provraćene imovine.

"Zbog nedavanja izveštaja mi smo obustavili davanje prema Beogradu, dok Beograd ne uspostavi sistem redovnog izveštavanja o utoršku sredstava", kaže Sabadoš.

"Sumanuta je situacija da nekom ne date pare, a da kažete - ja ne znam kako on troši pare...Šta troši?", upitao je Medić.

U razgovoru sa televizijom N1, Medić i Vaić su izjavili sledeće.

Da li ste u trenutku dok ste dobijali pare podnosili izveštaje?

Medić: Pa naravno da jesmo.

"Imam utisak da je taj novac doneo nama više štete nego koristi. I samim tim ono što je država Srbija odredila, a to je 950 hiljada evra godišnje da dobija Savez za sve jevrejske opštine, na neki način je obesmišljeno", rekao je Dubravko Vaić.

Ko će raspolagati tim novcem, rukovoditi Jevrejskom opštinom Beograd i Savezom jevrejskih opština? Jevreji odgovor čekaju iz Ministarstva pravde, jer to ministarstvo obavlja upis predstavnika verskih zajednica u registar. Ministraka čeka kraj sudskih sporova i još podataka.

"Neophodno je da dobijete dokumentaciju od druge strane, tako da kada budemo imali sve dokumente na osnovu kojih može da se donese odluka, verujte da će to vrlo brzo učiniti, ali samo kada dokumenatcija bude kompletna", rekla je Kuburović.

Jedna od struja u jevrejskoj zajednici koja ima podršku i vrhovnog rabina, strahuje da bi odluka mogla da bude politička.

Mislite da postoje neke stranke koje imaju svoje interese?

Naić: Postoje, postoje, zato što se sadašnji predsednik hvali poznanstvima sa određenim političkim ličnostima.

Pominju da ste se hvalili vezama sa zamenikom gradonačelnika?

Medić: Ja volim da pričam o činjenicama.....Oni pričaju raznorazne priče da se ja hvalim vezama, da je tu umešana politika, kakva politika?

Ne vidi predsednik Jevrejske opštine Beograd ništa političko ni u izjavi zamenika gradonačelnika da je jevrejska zajednica u Srbiji osam decenija živela u mraku i da se to poslednjih godinu - dve menja...

Goran Vesić to je izjavio u trenutku kada jevrejsku zajednicu potresaju ozbiljna unutrašnja trvenja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.