NJEGOVU ULICU HOĆE DA DAJU ŠABANU: Šešelj ga je NAHVALIO, a posmrtni GOVOR mu je održao NAJVEĆI SRPSKI PISAC
Zaslužni građani: Karabegović i Šaulić, Foto: Printscreen

ko je avdo karabegović?

NJEGOVU ULICU HOĆE DA DAJU ŠABANU: Šešelj ga je NAHVALIO, a posmrtni GOVOR mu je održao NAJVEĆI SRPSKI PISAC

Karabegović je rođen u Modriči gradu na severu Bosne u bogatoj begovskoj porodici, koja se iz Budimpšete iselila u Bosnu

Objavljeno:

Lider Radikala Vojislav Šešelj je na društvenoj mreži Tviter napisao da je Šaulić bio veliki srpski estradni umetnik, te da zaslužuje da u većim gradovima neka ulice ponese njegovo ime, ali da ga je vest o planiranju da u Šapcu ulica Avda Karabegovića, bude preimenovana u ulicu Šabana Šaulića, "užasnula".

- Ne znaju neuki da je Karabegović neuporedivo značajniji sin srpskog naroda - napisao je lider radikala.

foto: Stefan Kojić

Avdo Karabegović Halidbegov (Modriča, 25. avgust 1878 - Loznica, 18. decembar 1908) je bio srpski pesnik iz Bosne i Hercegovine.

Karabegović je rođen u Modriči gradu na severu Bosne u bogatoj begovskoj porodici, koja se iz Budimpšete iselila u Bosnu.

U Modriči je završio mekteb. Njegov otac Hasan umro je 1893. godine, a njegova majka Fatima (Mustajbegović) preminula je 1896. godine. Nakon smrti majke, Avdo se sam brinuo za svog brata i dve sestre.

Godine 1898. javlja se Avdo Karabegović u "Bosanskoj Vili " sa pesmama Crnoj Gori i njenom junaštvu; peva Branku Radičeviću, Marku Kraljeviću, V. Karadšiću, "Vijencu", srpskom pravoslavnom pevačkom društvu u Brčkom. A. Karabegović javlja se sa pesmom "Kosovkinja" u kojoj žali za bratskom neslogom. 1907. Avdo Karabegović šalje poslanicu Ševkiji Gluhiću u kojoj ga podseća na nekad slavnu srpsku istoriju.

Za života, objavio je dve zbirke pesama: Pobratimstvo (zajedno sa O. Sulejmanpašićem Skopljakom i O. Đikićem) u Beogradu 1900, i Pjesme, takođe u Beogradu 1905. godine.

Među pesmama naročito ciklus ljubavnih pesama Sa istočnog Parnasa i njegove Emire. U izuzetne stihove ubrajaju se pesme poput Đul Bejazo, Đul miriše, Doću ti draga, doći, Mesečina.

Pisao je u Bosanskoj Vili, Zori, Pravdi, Beogradskim novinama, Brankovom kolu, Delu. Avdo je pripadao naročitoj plejadi srpskih romantičara, zanesenih lirskih i nacionalnih pesnika.

Umro je od tuberkuloze u Loznici, a sahranjen je u Beogradu.

Posmrtni govor održao je Branislav Nušić.

BONUS VIDEO:

BEOGRADSKI AERODROM PUN POLICIJSKIH VOZILA: Zbog sletanja aviona sa telom Šabana Šaulića velika gužva!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.