SINDIKAT LEKARA I FARMACEUTA SRBIJE: Pridružujemo se protestima, zdravstveni sistem je pred kolapsom
Panić je rekao da su oni pre dve i po godine pred Vladom imali protest koji je tada, kako kaže, bio u vezi sa zakonom, Foto: Printscreen / Youtube

PODRŠKA

SINDIKAT LEKARA I FARMACEUTA SRBIJE: Pridružujemo se protestima, zdravstveni sistem je pred kolapsom

Panić je rekao da su oni pre dve i po godine pred Vladom imali protest koji je tada, kako kaže, bio u vezi sa zakonom

Objavljeno: 19.02.2019. 09:25h

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije izjavio je u Danu uživo, govoreći o podršci tog sindikata protestima "Jedan od pet miliona", da znaju šta to nosi, ali da su bili prisiljeni, jer se, kako kaže, nigde ne čuje glas struke. "Zdravstveni sistem nam je pred kolapsom", kaže Panić.

Panić je rekao da su oni pre dve i po godine pred Vladom imali protest koji je tada, kako kaže, bio u vezi sa zakonom.

"Ta naša borba se nastavila sada, pošto vidimo da postoji opšte nezadovoljstvo građana. Pridruživanje protestnim šetnjama jeste ponovo naš izbor, kao i pre dve i po godine, da se u svoje slobodno vreme obratimo, odnosno štrajkujemo u svom slobodnom vremenu, jer smatramo da bi mnogo veći problem bio za Vladu kada bismo pozvali na generalni štrajk", kaže Panić.

Dodaje da smatraju da se Ministarstvo vrlo nekorektno ponaša prema Sindikatu lekara i farmaceuta Srbije, jer, kako kaže, oni iznose ono što su činjenice o organizaciji zdravstvenog sistema.

Govoreći o podršci protestima "Jedan od pet miliona", kaže da su duže vagali da li će preuzeti jedan ovakav zvaničan potez.

"Glavni odbor je većinskim glasanjem doneo odluku da podržimo mirne šetnje nezadovoljnih građana. Na sajtu Ministarstva se pojavila jedna vest gde nas 15. februara, posle pisma podrške optužuju i svrstavaju u političke organizacije koje se kriju iza sindikata. To je ono što smo očekivali", kaže on.

Ističe da znaju šta ovo nosi, ali da su bili prisiljeni, jer se, kako kaže, nigde ne čuje glas struke.

"Pregledamo umesto 35, po 70 pacijenata dnevno, a neke kolege i po 100, 120 u ambulantama. Zdravstveni sistem nam je pred kolapsom", kaže Panić.

Kaže da je ovo "borba za zdravstvo Srbije, prvenstveno za građane".

"Ovo što se mi žalimo, na kraju se najviše reflektuje na same pacijente. Molimo i pacijente da nas razumeju, da je propisano 35 pacijenata, a da često treba da pregledamo i 70. Nekada radimo brže, nekad smo malo nervozni, ali se trudimo da svoj posao odradimo kako treba", kaže Rade Panić.

BONUS VIDEO:

SRĐAN NOGO O ĐILASOVOM, BOŠKOVOM i JEREMIĆEVOM SPORAZUMU S NARODOM: Ja bih to uzeo i pocepao! 

(Espreso.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media