NOVAC LEŽE DO POČETKA MAJA: Prodata nekretnina SFRJ u Japanu, evo koliko je Srbija ZARADILA
SFRJ, ilustracija, Foto: Filip Plavčić

dosta!

NOVAC LEŽE DO POČETKA MAJA: Prodata nekretnina SFRJ u Japanu, evo koliko je Srbija ZARADILA

Posle stana na Menhetnu, prodata i nekretnina bivše SFRJ u Japanu, za još tri diplomatska objekta već postoje ponude. Novac "leže" na račun do početka maja..

Objavljeno:

Nakon Titovog rezidencijalnog stana na Petoj aveniji na Menhetnu, pre dve nedelje prodate su i ambasada i rezidencija nekadašnje SFRJ u Tokiju, od čega će Srbija dobiti 5,8 miliona evra.

Ugovor o kupoprodaji, na ukupni iznos od 14,7 miliona evra, potpisan je 31. januara, a novac koji po sporazumu o sukcesiji (39,5 odsto) pripada Srbiji treba da "legne" na račun naše države do početka maja. Nekretnina u Tokiju ima 1.726 metara kvadratnih i prostire se na 938 kvadrata zemljišta.

Srbija je, inače, već dobila skoro 3,5 miliona dolara od stana u Njujorku, a uskoro treba da nam budu refundiran i novac koji smo godinama ulagali za njegovo izdržavanje, i to u iznosu od 3,2 miliona dolara. Taj stan bio je prazan od 1992. i mesečno je Srbiju koštao oko 14.000 dolara.

Takođe, nastavljene su aktivnosti, oglašavanje i priprema dokumentacije za tri preostala objekta koja treba da se prodaju - zgrada u kojoj je trenutno smeštena naša misija pri UN Njujorku, kao i ambasade u Bernu i Bonu.

Prema našim informacijama, za sva tri objekta postoje konkretne ponude. Najveću početnu prodajnu vrednost ima zgrada Stalne misije bivše SFRJ u Njujorku - 34,8 miliona evra. Za objekat u Bonu, ponuđeno je 3,75 miliona evra, u toku su pregovori i ona bi trebalo da bude prodata do kraja ove godine. Za imovinu u Bernu, navodno, interes je pokazala Rusija, ali još nije dala nikakvu službenu ponudu.

Naši sagovornici tvrde da je reč o objektima koji su velike kvadrature, ni za jednu zemlju naslednicu ne predstavljaju rentabilno trajno rešenje za smeštaj diplomatsko-konzularnog predstavništva, a sa druge strane imaju visoke tržišne cene.

ZIDAMO U AUSTRALIJI, KUPUJEMO U SKOPLJU

Ministarstvo spoljnih poslova predložiće da se pristigli novac od prodaje diplomatskih nekretnina bivše Jugoslavije nameni za rešavanje statusnih pitanja naše DKP mreže, prvenstveno u zemljama u kojima plaćamo zakup za ambasade i rezidencije. Za sada je planirano da Srbija obezbedi objekte u svom vlasništvu u Australiji i Makedoniji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.