USVOJENI ZAKONI: Matematičke gimnazije iz Novog Sada i Beograda dobile STATUS institucije od posebnog značaja
Skupština Srbije, Foto: Stefan Jokić

rešenje

USVOJENI ZAKONI: Matematičke gimnazije iz Novog Sada i Beograda dobile STATUS institucije od posebnog značaja

Poslanici su usvojili izmene četiri „prosvetna zakona”

Objavljeno: 11:41h

Skupština Srbije usvojila je paket „prosvetnih zakona”, kojima se, između ostalog, vraća brojčano ocenjivanje drugog stranog jezika, daje pravo svim studentima osnovnih studija na kreditiranje i pojačava fond za stipendiranje master i specijalističkih studija.

Poslanici su usvojili izmene četiri „prosvetna zakona” i to o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o osnovama sistema i obrazovanja i o učeničkom i studentskom standardu. Prema novim zakonskim rešenjima, između ostalog, Defektološki fakultet će se ubuduće zvati Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju sa novim predmetom – metodika nastave za nastavnike koji rade u školama sa decom sa posebnim potrebama.

Usvojeno je i da beogradska Matematička gimnazija i novosadska gimnazija „Zmaj Jova Jovanović” dobiju status institucija od posebnog značaja. Poslanici su izglasali i po kome se „za studente drugog nivoa studija, master i specijalističkih studija, pojačava fond za dodeljivanje stipendija”, pa će tako oni koji su ostvarili bolji prosek na ovaj način imati pravo da tokom daljeg školovanja ostvare stipendiju.

Usvojeno je i rešenje kojim je predviđeno da se deficitarna zanimanja pojave kao nešto što bi valjalo stipendirati i u te svrhe postojaće lista koja se godišnje može ustanoviti prema potrebama privrede, koja može da donese novu kategoriju kreditiranja i stipendiranja učenika.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi, kojima je omogućeno da se ova najstarija izdavačka kuća može budžetski finansirati. Poslanici su izabrali 156 sudija koji se prvi put biraju na tu funkciju i ratifikovali više međunarodnih sporazuma među kojima je i Ugovor između Srbije i SAD o izručenju.

Izabrano šest članova Nacionalnog saveta za kulturu

Skupština je od 29 kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu, koje su kandidovale razne institucije, izabrala njih šest i to četiri na predlog vlade i dva na predlog Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na predlog vlade izabrani su: akademik Dušan Kovačević (139 glasova), Nikola Šuica (138), Đorđe Đurić (140) i Svetislav Božić (140). Na predlog SANU izabrani su: akademik Tibor Varadi (136) i dopisni član SANU Miodrag Marković (137).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.