U OVOM DELU SRBIJE SEDMORO DECE GODIŠNJE OBOLI OD RAKA! Poražavajuća statistika tiče se naših mališana
Ilustracija, Foto: AP

BOLEST KOJA RAZARA

U OVOM DELU SRBIJE SEDMORO DECE GODIŠNJE OBOLI OD RAKA! Poražavajuća statistika tiče se naših mališana

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar, uspostavljen je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka

Objavljeno:

Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u poslednjih deset godina u Južnobanatskom okrugu, u proseku godišnje sedmoro dece oboli, a dvoje izgubi bitku sa ovom bolešću. Najčešći maligni tumori kod dece u ovom okrugu su akutne leukemije i linfomi, zatim maligne bolesti lokalizovane na mozgu, kostima, mekim tkivima, bubrezima i gonadama.

U posmatranom periodu, najviše smrtnih ishoda je prijavljeno u uzrastu od 15-19 godina (52,6 odsto), zatim 0-4 godine (26,3 odsto), u uzrastu 5-9 (15,8 odsto), a najmanje u uzrastu 10-14 (5,3 odsto). Zavod je saopštio kako je poslednje tri, četiri godine, u Južnom Banatu, zabeležen blagi pad u broju registrovanih obolelih i umrlih od malignih bolesti u dečjem uzrastu.

Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, 15. februar, uspostavljen je 2002. godine od strane Međunarodne konfederacije Udruženja roditelja dece obolele od raka, a juče se obeležen u više od 85 zemalja širom sveta.

Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja. Ovaj međunarodni dan obeležava se svake godine u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora.

Bonus video

(Espreso.co.rs/ 013info.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.