MEČKA JE IZAŠLA IZ JAZBINE, VIDELA JE SVOJU SENKU I NIJE SE UPLAŠILA! Ovo je PREDSKAZANJE od kog se Srbi plaše
Ako se vrate u zimski san, proleće nam neće doći uskoro!, Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Vremenske prilike

MEČKA JE IZAŠLA IZ JAZBINE, VIDELA JE SVOJU SENKU I NIJE SE UPLAŠILA! Ovo je PREDSKAZANJE od kog se Srbi plaše

Ove životinje danas najavljuju kakve nas vremenske prilike očekuju

Objavljeno:

Ove životinje danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu

U našem narodu postoji verovanje da se na današnji dan - Sretenje sreću zima i leto. Zato će danas mnogi pažljivo gledati u nebo ili pratiti ponašanje mečke koja bi trebalo da najavi kakve nas vremenske prilike očekuju. Veruje se da upravo ove životinje danas određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu.

Kako iz Zoološkog vrta javljaju, mečka je danas izašla na dan, ali nije se vratila u svoju pećinu, a to znači da će nam uskoro doći proleće.

Verovanje kaže, ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi se, uplašeni od sopstvene senke, vrate u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Ako ne vidi senku, izaći će iz svoje pećine da potraže hranu i zima je gotova. Koliko je ovo verovanje uvreženo dokaz su mnogobrojni posetioci zoološkog vrta u Beogradu koji su ranije dolazili da vide ponašanje mečke.

Medved najavljuje vremenske prilike za naredni period
Medved najavljuje vremenske prilike za naredni periodfoto: Tanjug/Sava Radovanović

DRUGA VEROVANJA

Veruje se i da neudate devojke na Sretenje pronalaze svoje izabranike. Zato dame dobro gledajte – vaš dragan će ličiti na prvu mušku osobu koju tog dana sretnete. Ili, tako bar narod kaže.

Smatra se da je ovaj praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo jer od zaborava čuva prvi susret Isusa, koji će postati Spasitelj čovečanstva, sa ljudima.

Prema kanonu pravoslavne crkve Sretenje je svrstano u red Gospodnjih, ali i Bogorodičnih praznika, jer se na taj dan istovremeno veliča čistota Bogorodice koju je, kako kaže predanje, prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Krstitelja, uveo u jerusalimski hram na mesto određeno za devojke.

Praznik se slavi od vremena cara Justinijana, u crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom, a u Srbiji ima veliko značenje i simboliku.

Sretenje se slavi i kao krsna slava.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.