U SVAKOM TRENUTKU MOŽETE ZNATI DA LI DIŠETE VAZDUH ILI ČISTI OTROV! Lako je!
Nova aplikacija će vam odlično služiti!, Foto: Profimedia

FENOMENALNO!

U SVAKOM TRENUTKU MOŽETE ZNATI DA LI DIŠETE VAZDUH ILI ČISTI OTROV! Lako je!

U Makedoniji ovaj korisni softver ima već preko sto hiljada preuzimanja i odličan je alat u borbi za podizanje svesti građana o ovom problemu i sprečavanje njegovog ignorisanja

Objavljeno: 12.02.2019. 13:27h

U mesecima iza nas merne stanice širom Beograda, ali i u mnogim gradovima u Srbiji beležile su ekstremno visoke koncentracije čestica prašine u vazduhu.

Beograd se čak u jednom trenutku našao na prvom mestu liste zagađenih gradova. Zbog ove činjenice, ali i zbog toga što je pored visokog zagađenja, ono i kontinuriano i dugotrajno, građani su zahtevali od nadležnih odlučne akcije. Umesto toga, dobili su ignorisanje ili umanjivanje problema.

Kako bi građani sami mogli da provere o koliko alarmantnoj situaciji se radi i kako bi i sami mogli da prate kvalitet vazduha u gradu, mladi programer i aktivista iz Makedonije Gorjanom Jovanovskim u saradnji sa inicijativom "Ne davimo Beograd", lansirao je srpsku verziju aplikacije "AirCare" koju svaki korisnik mobilnog telefona može preuzeti i uveriti u kvalitet vazduha u gradu.

U Makedoniji ovaj korisni softver ima već preko sto hiljada preuzimanja i odličan je alat u borbi za podizanje svesti građana o ovom problemu i sprečavanje njegovog ignorisanja.

Aplikacija AirCare na jednostavan način predstavlja podatke sa preko 65 republičkih mernih stanica širom Srbije. Preko nje se građani i građanke u svakom trenutku mogu informisati o trenutnoj zagađenosti vazduha u njihovom mestu, i to prisutnost PM 10 i PM 2.5 čestica, zatim ugljen-monoksida, ozona, azot-dioksida, sumpor-dioksida, kao i AQI - Air Quality Index (indeks tj. sumarni kvalitet vazduha).

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je neslavno drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha!

Inicijativa "Ne davimo Beograd" smatra da je potrebno radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kako bismo mogli da očekujemo da se situacija sa zagađenjem vazduha poboljša.

Aplikacija AirCare dostupna je za

* android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gorjan.airquality

* ios: https://itunes.apple.com/us/app/aircare-air-quality/id1190987663?mt=8

na webu: www.mojvozduh.eu

BONUS VIDEO:

I JA SE BORIM: Espreso i Partizan zajedno za decu obolelu od raka!

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media