OPASNE MULJAČINE! Firma državmog funkcionera  uzimala pare, a nije obezbeđivala radove! ŠTETA JE VIŠEMILIONSKA
Država je oštećena za višemilionske iznose!, Foto: BETA

NEKAŽNJENO ZA SADA

OPASNE MULJAČINE! Firma državmog funkcionera uzimala pare, a nije obezbeđivala radove! ŠTETA JE VIŠEMILIONSKA

Na taj način država je oštećena za višemilionske iznose, a na tapetu su bili i izvođači radova koji su nekoliko puta bili mete pljačkaša jer pojedine deonice nisu bile zaštićene

Objavljeno:

Firma "Soko group" Zorana Livaje, funkcionera SNS, slala je fiktivne ugovore izvođačima radova na koridoru 10 i naplaćivala usluge obezbeđivanja preduzeću "Koridori Srbije", koje zatim nije pružala na terenu, saznaje "Blic".

Na taj način država je oštećena za višemilionske iznose, a na tapetu su bili i izvođači radova koji su nekoliko puta bili mete pljačkaša jer pojedine deonice nisu bile zaštićene.

U pitanju je dobro uvežbana i režirana pljačka državnog budžeta, a iza koje stoji bivši direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović, za čijeg su se mandata i dešavale ove skandalozne mahinacije. On je, kako tvrde odlično upućeni izvori "Blica", u stvari i prikriveni vlasnik "Soko groupa".

- Sistem je bio takav da je "Soko group" revnosno slao ugovore za naplatu usluge izvođačima radova, koji su ih prosleđivali JP "Koridori Srbije", ali od obezbeđenja na terenu nije bilo ni traga ni glasa. Poslednja krađa desila se u septembru 2017. godine, na lotu 2 koridora 10. Za izvođenje radova na toj deonici zadužena je bugarska firma "Trejs". Na gradilištu je ukraden materijal za montažu ograde, utvrđeno je da je šteta je bila više hiljada evra. Kako je u pitanju pozamašan iznos, nadležni iz "Koridora" su tražili da se dovede obezbeđenje kako bi se utvrdilo kako se to desilo. Međutim, stigao je odgovor da na toj deonici nije bilo obezbeđenja. Pošto se ispostavilo da je to još jedna od krađa u nizu, "Koridori" su tražili od izvođača da preseku i raskinu ugovor sa "Soko groupom" - objašnjava izvor.

Naš sagovornik dodaje i da mešetarenju "Soko groupa" tu nije bio kraj, te da su ozbiljne prevare bile i oko isplata zarada radnika koji su radili za njih. I tu je bila razrađena šema po kojoj je većina radnika radila na crno, isplaćivani su 115 dinara po satu, ali "Koridorima Srbije" naplaćivali mnogo veće svote novca.

Iako je "Blicu" zvanično dostavljeno da je, recimo, firmi "Integral" mesečno fakturisano 1,083 miliona dinara, na osnovu ugovora u koji je "Blic" imao uvid može se videti da je suma bila skoro duplo veća - oko 15.000 evra.

- Vrlo je sumnjivo što je baš firma "Soko group" bila angažovana da obezbeđuje na tim najvažnijim deonicama, što je i dovelo do toga da uvećaju dobit za čak 4.000 puta. Zakulisnim radnjama je nameštano da baš oni dobiju posao obezbeđenja, a slične mahinacije su i ostale firme praktikovale, kaže izvor "Blica" i dodaje:

- "Soko group" je izvođaču "Akter" fakturisala 9.700 sati mesečno po osnovu pružanja usluga obezbeđenja. Kada se to pomoži sa 115 dinara po satu, ispostavi se da se za poslove obezbeđenja na deonici oko Pirota naplaćivali 1,115 miliona dinara mesečno. Pošto je radna nedelja 160 sati, radnici su zarađivali oko 18.500 dinara. Međutim, u nekoliko ugovora o radu stoji da je iznos od 29.000 dinara njihova bruto zarada. Pošto je bilo prijavljeno samo 50-ak radnika od njih više stotina, koliko ih je bilo angažovano, jasno je da je reč o višemilionskoj šteti za državu samo po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa - kaže izvor.

Zatražili smo komentar i od nadležnih u "Soko group".

- Na osnovu ponuda i zaključenih ugovora ispostavljani su računi za pružene usluge, odobravani od strane izvođača kroz četiri nivoa kontrole, od nadzora, šefa gradilišta, finansijske službe do direktora izvođača, čime je svaka zloupotreba isključena. Cene pružnih usluga izvođačima su bile u skladu sa ponudama, zaključenim ugovorima, tržišnim uslovima i preporučenom cenom za ovu vrstu usluge od strane Privredne komore. U skladu sa zaključenim ugovorima ova informacija se tretira poslovnom tajnom i iste vam nismo u mogućnosti pružiti. Mi pružanje usluge u velikom obimu smatramo svojim poslovnim uspehom i plodom našeg napornog rada - zaključuju u "Soko group".

Šta je sve "Blic" otkrio o "Soko groupu":

Dejan Golubović iz Pirota, neprijavljeni radnik obezbeđenja na koridoru 10, koji je umro kao čuvar gradilišta, proglašen je ribolovcem da Zoran Livaja, član SNS i vlasnik firme, ne bi snosio posledice

"Soko group" je angažovao radnike na crno na koridoru 10 kod Pirota, čime je za pet godina oštetio državu za više od milijardu dinara

2012. godine "Soko group" imala je dobitak od 37.000 dinara, da bi na kraju 2017. ta suma bila 4.000 puta veća, 148,3 miliona dinara

BONUS VIDEO:

TARZO PRKOSI HLADNOĆI: Ima 70 godina i redovno skija go do pojasa! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.