ZBOG PATRIOTIZMA SAM IZDAO SVOJU DECU! Saško je napustio UNMIK kad je Kosovo proglasilo nezavisnost,SAD PREŽIVLJAVA
Saško je napustio UNMIK kad je Kosovo proglasilo nezavisnost,SAD PREŽIVLJAVA, Foto: Profimedia, Shutterstock, Privatna arhiva, Ilustracija

najveća srpska bruka

ZBOG PATRIOTIZMA SAM IZDAO SVOJU DECU! Saško je napustio UNMIK kad je Kosovo proglasilo nezavisnost,SAD PREŽIVLJAVA

Razočaran u otadžbinu, pita se samo jedno - zašto me je voljena Srbija prevarila?

Objavljeno:
Suzana Trajković

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine. Radnici UNMIK poreske administracije tada su na poziv Vlade Srbije, zarad patriotizma, dali otkaze.

Obećana su im nova radna mesta, ali se to nikada nije desilo. Jedan od radnika te prevremene institucije koji i dalje čeka da Srbija ispuni svoje obećanje je Saško Milenković (47).

Razočaran u otadžbinu, pita se samo jedno - zašto me je voljena Srbija prevarila?

Saško je jedan od Skupštine Opštine Štrpce (UNMIK) koji je nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije 2008. godine, po nalogu Vlade Republike Srbije napustio posao i kome do današnjeg dana nije rešen status.

Ostao je bez posla i na rubu egzistencije.

- "Obeležen" sam od strane Albanaca kao čovek koji je protiv njihove države, kao čovek koji nije hteo da ostane da radi u sada Republici Kosova, opština Štrpce. Bio sam čovek koji je poslušao državu Srbiju i to zvanično, pisanim dokumentima koja su stizala do nas tokom 2008. godine iz Vlade Republike Srbije.

Napuštanje posla za ovog čoveka značilo je da će mu se život okrenuti za 360 stepeni.

- Možete da zamislite kakav je moj život u svim tim okolnostima. Pored svega od 2008. god. bez posla i bez primanja, a oženjen sam i imam dva sina

. U Privremenim kosovskim institucijama i da hoće više nikad neće moći da se zaposli.

- Država Srbija me je prevarila, ostavila na ulici bez primanja. Jedanaest godina će kako je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i kako me je Vlada Republike Srbije igrajući na kartu patriotizma naterala da napustim posao u Privremenim institucajama Kosova i Metohije, obećala mi zaposlenje u Državnim institucijama Republike Srbije, a potom ne samo što me nije zaposlila nego me jednostavno zaboravila, ostavila na ulici.

Teško je kad neko ostane bez posla i primanja, a da bude teže on i dalje živi na teritoriji Kosova i Metogije, na kojima nema šanse da se zaposli.

On je ostao, i uprkos svemu lošem što je tamo doživeo.

- Nedaleko od moje kuće ubili su oca i sina. Bilo je pokušaja ubistava, a oružani napadi na moje selo bili su česti, kao i pokušaji paljevina kuća, štala, letine...I posle svega toga, nikad nisam napustio Kosovo, i šta sad?

Saško kaže da nije isključeno da će "trbuhom za kruhom" spas ipak morati da pronađe van Kosova i Metohije, i to sve zbog toga što ga je država Srbija - izigrala.

On objašnjava kako se sve desilo, ali i šta bi bilo da nije poslušao državu...

- Na poziv Vlade Republike Srbije sa svojih 36 godina napustio sam posao i od tada sam bez posla, bez plate, bez radnog staža... Sada imam 47 godina i svoje najbolje godine sam proveo boreći se da rešim svoj status. I pitam se - zašto? Zašto, zato što sam poslušao svoju državu... Da nisam poslušao svoju državu imao bi svoje radno mesto kao mnoge moje kolege koje nisu htele da napuste svoja radna mesta, imao bi duplo veću platu nego što sam je imao kada sam napustio svoje radno mesto. Ne bih već 11 godina sedeo kod kuće bez posla, bez plate, bez dinara, bez radnog staža i izbegao bih sva maltretiranja, muke i troškove u borbi da rešim svoj status, koji kako stvari stoje teško da će se rešiti za vreme dok sam živ ili bar ne u moju korist. . Vlada Republike Srbije je odmah nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije tj. 21.02.2008. godine donela Zaključak 05 broj 02-812/2008 kojim je obavezala Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija – Upravu carina i Poresku upravu, da preuzmu radnike koji su bili zaposleni u Privremenim institucijama Kosova i Metohije.

Aprila 17, 2008. godine, Vlada Republike Srbije donela je Zaključak 05 br.112-1619/2008-002 kojim je preciziran način preuzimanja u državne organe Republike Srbije lica koja su bila zaposlena u Privremenim institucijama Kosova i Metohije. Navedenim Zaključcima obavezano je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju da preuzme lica koja su bila zaposlena u lokalnoj samoupravi Privremenih institucija Kosova i Metohije, a koja su napustila posao nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

- Tokom 2008. godine dobijali smo Vlade Republike Srbije i razne druge dopise, da ih ne nabrajam, gde su dostavili na proveru bazu sa imenima svih radnika koji su napustili svoja radna mesta, (ukupno 368 radnika na celom Kosovu i Metohiji), zatim tražili su da podnesemo Zahteve za preuzimanje, što smo i uradili i do današnjeg dana nismo dobili odgovor. Tražili su razna dokumenta, biografije, diplome, čak su i tražili da otvorimo račune u banci. I to smo poslali, itd. U to vreme dolazili su razni funkcioneri, političari.

- Primera radi, maja meseca 2008. godine boravio je kod nas tadašnji potpredsednik Vlade Republike Srbije, gospodin Božidar Đelić (koji je i potpisnik gore navedenog Zaključka od 21.02.2008. god.) i u hotelu ,"Narcis“ je u prepunoj sali na pitanje mog kolege "da li ćemo imati isti status kao i zaposleni u srpskoj Opštini" njegov odgovor je bio DA.

- Nema vrata na koja nismo zakucali. Obilazili smo razne kancelarije, išli kod raznih državnih sekretara, pomoćnika ministara i drugih od Gračanice, Kosovske Mitrovice do Beograda. Odgovor svih u suštini je da stoje iza toga da su obavezni da nas preuzmu ali da u Zaključcima Vlade Republike Srbije ne stoji krajnji rok do kad su obavezni da nas preuzmu. Što je krajnje besmisleno, jer konkretno moja muka traje već 11 godina - kaže Saško i dodaje da su sva Ministarstva koja su obavezana ovim Zaključcima Vlade Republike Srbije ispunila svoju obavezu, osim Ministarstva za Kosovo i Metohiju koje ni do današnjeg dana nije ispunilo svoju obavezu.

- Da napomenem samo da je Ministarstvo Pravde preuzelo svoje radnike još juna 2008. godine. Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu ovih Zaključaka plaćalo je policajce (Srbe) u Kosovskoj Policijskoj Službi, a oni su nosili uniforme Republike Kosovo i plus su primali i plate iz Prištine.

- Ministarstvo finansija – Uprava carina je preuzelo službenike iz carinske službe UNMIK-a, itd... - Nama koji smo radili u lokalnoj samoupravi, ,,UNMIK, S.O. Štrpce“, koji smo po nalogu Vlade Republike Srbije napustili posao i nismo hteli da se vratimo na svoja radna mesta u sada ,"Republika Kosovo, S.O. Štrpce", a koje je shodno Zaključcima Vlade Republike Srbije obavezno da preuzme Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, do današnjeg dana nije rešen status, zbog čega smo mi zajedno sa našim porodicama dovedeni na rubu egzistencije, jer je jedan deo nas već jedanaesta godina bez ikakvih primanja.

Saško smatra da je sramota to što su učinili Srbima zaposlenim u UNMIK-u igravši na kartu patriotizma, terajući ih da napuste svoja radna mesta u Privremenim institucijama Kosova i Metohije, a potom nikad ne ispunivši obećanje o zaposlenju u Državnim institucijama Republike Srbije.

- Jednostavno su nas zaboravili, ostavili na ulici, a golgota koju preživljavamo ne može se rečima opisati.

Saško u svom obraćanju zaključuje da je do brisanja nečijih 11 godina života došlo jer je nekome palo na pamet da prevari nevin narod odan državi zarad nekih političkih interesa.

- U pitanju je čista prevara Republike Srbije i za to bi neko morao da odgovara - zaključio je on.

Šta vi mislite o životnoj priči ovog čoveka? Pišite nam u komentarima.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.