PRESUDA VEKA U SRBIJI! Srbin je UČINIO čudo i POBEDIO BANKU... Evo kako je KREDIT U ŠVAJCARCIMA skinuo s vrata
Od 14 zemalja koje su imale kredite indeksirane u švajcarskim francima, 13 je taj problem rešilo, samo Srbija nije, Foto: Stock

I TO JE MOGUĆE

PRESUDA VEKA U SRBIJI! Srbin je UČINIO čudo i POBEDIO BANKU... Evo kako je KREDIT U ŠVAJCARCIMA skinuo s vrata

Skok franka uspaničio je kako svetska tržišta tako i naše građane koji su se zadužili u toj valuti

Objavljeno:

Problem kredita u švajcarskim francima koji su građani uzimali pre gotovu deceniju i daje zadaje glavobolje građanima Srbije.

Od 14 zemalja koje su imale kredite indeksirane u švajcarskim francima, 13 je taj problem rešilo, samo Srbija nije, izjavio je za medije svojevremeno advokat Slaven Bilčar.

Podsetimo, švajcarska nacionalna banka je ukinula veštački održavan odnos između svoje valute i evra, što je dovelo do drastičnog rasta vrednosti švajcarskog franka. Ovaj potez odrazio se najviše na stambene kredite koji su građani potpisivali masovno upravo zbog nižeg kursa.

Skok franka uspaničio je kako svetska tržišta tako i naše građane koji su se zadužili u toj valuti.

Udruženje "Efektiva" već više godina ukazuje na to je da su stambeni krediti u francima podložni raskidu, zbog drastičnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro, odnosno promenjenih okolnosti od kada je kredit odobren.

Jedan od primera lošeg poslovanja banke i iskoriščavanje situacije na frankom desila se u Somboru.

Naime, kako navode iz Udruženja "Efektiva" klijent banke koji je zadužen u švajcarskim francima na ime kredita za skupovinu nepokretnosti, banka prilikom potpisivanja ugovora nije upozorila na mogući rast franka, što zajedno budi sumnju u nameru banaka da dodatno zarade na budućem rastu kursa

Radi utvrđenja vrednosti spora u iznosu od 3.825.136,00 dinara koje je klijent banke bio u obavezi da plati na osnovu ugovora, kao i radi zahteva za raskid istog, ceo slučaj je završio na sudu, a u korist oštećenog doneta je odluka da je ugovor aposlutno ništavan te da ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo.

Presuda
Presuda foto: Efektiva/Printscreen/twiter

Banka je sada prema nalogu suda u obavezi da tužiteljima isplati troškove parničnog postupka u iznosu od 436.991,00 dinara u roku od 15 dana, a tužitelj nema obavezu da plati banci iznos za koji se teretio do konačne presude.

Nakon presude banka je u zvaničnom obrazloženju osporila tužbu i tužbene zahteve navodeći da valutna klauzula ne predstavlja način merenja dinarskog iznosa kredita, već deviznu obavezu kao i da ne predstavlja neosnovano bogaćenje banke te da su krediti u švajcarskim francima ugovarani sa kamatnom stopom nižom i do 50%.

Presuda sa obrazloženjem
Presuda sa obrazloženjem foto: Efektiva/Printscreen/twiter

U Srbiji nešto više od 18.000 građana ima stambene kredite u švajcarskim francima, a većina ne želi konverziju kredita u eure, već zahteva da se "reši problem enormnih kursnih razlika i kamata" i to je razlog što su sve češće kolektivne tužbe klijenata protiv banaka.

Pre godinu guvernerka NBS-a izazvala ježestoke kritike i komentare u javnosti i na društvenim mrežama svojom izjavom kako građani zaduženi u švajcarskim francima ne bi trebali očekivati neko novo ješenje osim već ponuđenih mogućnosti da s bankama postignu individualne dogovore o kreditima.

Slučaj iz Sombora nije usamljen. Ako se samo setimo Saše Devića koji je pre devet godina takođe uzeo kredit indeksiran u švajcarskoj valuti koji mu je isplaćen u dinarskoj protivvrednosti, a od tada mu rata stalno raste kao i glavnica uprkos redovnoj otplati kredita.

To nije kaže jedini razlog za nezadovoljstvo jer smatra da ga banka nije obavestila pravovremeno o mogućim rizicima- izjavio je nedavno za medije.

Može se reći da građane ovakve odluke ohrabruju te se nakon ovakvih poteza suda lakše odlučuju na utuženje banaka nego ranije u nadi da će pravda biti zadovoljena , a njihov novac ostati u njihovom džepu, a ne u kasi neke banke.

BONUS VIDEO:

(J.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.