TOPLJENJE SNEGA NAPRAVILO HAOS U SRPSKOM SELU: Ovim meštanima su kuće poplavljene SVAKE GODINE
Vodu koriste samo za pranje veša, suđe, kažu, ponekad je i hlorišu, Foto: Printskrin/RTS

sećaju se boljih dana

TOPLJENJE SNEGA NAPRAVILO HAOS U SRPSKOM SELU: Ovim meštanima su kuće poplavljene SVAKE GODINE

Seoski vodovodi uglavnom su dotrajali, jedino rešenje je da se sva seoska domaćinstva povežu na gradski vodovod, što je dug i skup postupak

Objavljeno: 13:13h

Svake godine sa topljenjem snega pojedina sela u niškoj opštini Crveni krst imaju probleme. U selu Vrtištu ponovo su se pojavile podzemne vode, dok u selima Rujnik i Leskovik voda nije za piće zbog zamućenog izvorišta na seoskom vodovodu.

Meštani Vrtišta kažu da je voda u podrumima slika na koju su navikli, doduše prvi put ovako rano, obično kažu to bude u proleće.

- Prošle godine je bilo marta, kad su bile poplave od marta meseca do avgusta, evo sad je počelo prvo otopljavanje snega možda pre desetak dana i to ja ne znam da li će da se povuče - kaže meštanin Vrtišta Stanko Pešić

U Vrtištu, ali i u opštini Crveni krst, kažu da je stari kanal presečen zbog izgradnje drugog koloseka pruge, a zatrpani odvodni kanali gotovo da su uobičajena slika.

Meštani se sećaju kuda je nekad išlo korito Nišave, pa je negde posle rata 1953. godine presečeno u Trupalu. Te su bare sad zatvorene, taj protok vode više ne ide u Moravu, nego se gomila na ovoj teritoriji .

- Malo je i zapušten kanal tako da bi trebalo to da taj kanal se sprovede od Vrtišta prema Mezgraji kako bi došlo do odlivanja tih voda, da ne bi došlo do podzemnih - sve je sada u rukama Srbijavode da se to reši, kaže Miroslav Milutinović, predsednik Opštine Crveni krst, za RTS.

Zbog topljena snega takođe u selima Rujnik i Leskovik ponovo je zamućena voda u seoskom vodovodu. Stigla je i cisterna, iako se mnogi stanovnici snabdevaju sa izvora.

Sneg koji se topi u selu Vrtište izazvao brojne probleme
Sneg koji se topi u selu Vrtište izazvao brojne probleme foto: Printskrin/RTS

Pojedini meštani kažu voda je ispravna, drugi koriste samo za pranje veša, suđe, kažu, ponekad je i hlorišu.

Seoski vodovodi uglavnom su dotrajali, jedino rešenje je da se sva seoska domaćinstva povežu na gradski vodovod, što je dug i skup postupak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.