OVO MOŽE SAMO KOD NAS! Zbog zavrzlama sa saobraćajnim dozvolama SRBIMA SKIDALI TABLICE, šta na ovo MUP kaže sada?
Šta na ovo MUP kaže sada?, Foto: Nebojša Mandić, Beta, Printscreen Twitter, polovniautomobili.com

srbija, brale!

OVO MOŽE SAMO KOD NAS! Zbog zavrzlama sa saobraćajnim dozvolama SRBIMA SKIDALI TABLICE, šta na ovo MUP kaže sada?

Zbog pomenutog papira Srbima su se sna Horgošu čak i skidale tablice

Objavljeno:
Suzana Trajković

Najpre Mađari, a potom i Crnogorci počeli su letos da vraćaju građane Srbije sa graničnih prelaza zbog jednog papira koji zvanično izdaje naš MUP i sa kojim bi Srbi trebalo da mogu normalno da putuju.

Neprijatnosti su bile česte, a zbog pomenutog papira Srbima su se sna Horgošu čak i skidale tablice.

Ova tema ponovo je aktuelna poslednjih dana.

Naime, "sporni" dokument, koji je MUP izdao, potvrda je na srpskom i engleskom jeziku da je rok važenja tablica i saobraćajne dozvole, umesto do januara 2018, pomeren na početak 2020. godine.

Međutim, u praksi se pokazalo da taj papir, odnosno zvanični dokument na srpskom i engleskom jeziku o produženju važenja saobraćajne dozvole, vlastima naših suseda ne znači ništa, a naši sugrađani su to osetili na svojoj koži.

Prosto se samo nametnulo pitanje zbog čega umesto spornih potvrda jednostavno ne izdaju nove saobraćajne dozvole.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja za Espreso kaže svi problemi počinju od saobraćajnih propisa donetih još 2010. godine, kojima je napravljeno više nelogičnosti i besmislenih rešenja.

foto: Filip Plavčić

- Tada je usvojeno da saobraćajne dozvole i tablice važe sedam godina, da bi u januaru 2011. godine taj rok bio produžen na devet godina - rekao je Okanović.

- Kako sada ne može da se prepravi datum u saobraćajnim dozvolama, a suludo je ljude izlagati nepotrebnom trošku i čekanju po kojekakvim redovima, rešenje bi bilo - ukidanje važenja tablica, a saobraćajne dozvole izdavati na 10 godina - objašnjava Okanović.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja naveo je takođe da nigde u svetu osim u Srbiji, ne postoji rok važenja tablica, već se one menjaju kada se pohabaju ili na bilo koji način oštete.

- U pitanju je nepotrebna komplikacija, kao, recimo, u slučajevima kad je vozač platio godišnji parking, a posle nekoliko meseci morao da promeni tablice, kojima je, bez smisla, istekao rok. Inače, trošak novih tablica i saobraćajne je 3.700 dinara plus izgubljeno vreme - kaže Okanović.

Pitanje o tome da li ima noviteta po pitanju pomenutih "zavrzlama" postavili smo i našem Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Iz MUP-a kažu da u ovoj kalendarskoj godini nisu stizale pritužbe od strane građana da su imali bilo kakav problem sa izdatim potvrdama prilikom boravka u inostranstvu.

Ipak, kako navode za Espreso, Ministarstvo unutrašnjih poslova je blagovremeno preko Ministarstva spoljnih poslova obavestilo sva strana diplomatsko-konzularna predstavništva u Republici Srbiji o produžetku roka važenja saobraćajnih dozvola i registarskih tablica, izdavanju potvrda o produžetku roka važnosti saobraćajnih dozvola i registarskih tablica i činjenici da su tako izdate potvrde validne.

Takođe, o navedenom su preko Ministarstva spoljnih poslova obaveštena i diplomatsko-konzularna prestavništva Republike Srbije u inostranstvu sa molbom da informaciju proslede nadležnim organima država na čijem području se nalaze - navedeno je u odgovoru MUP-a za Espreso.

- Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila propisano je da je važnost saobraćajnih dozvola koje su izdate sa rokom važenja od sedam godina produžena na devet godina.

- Vlasnicima vozila omogućuje se pravo korišćenja vozila u saobraćaju za još dve godine računajući od roka isteka važenja saobraćajne dozvole, bez izdavanja nove saobraćajne dozvole, registarskih tablica i registracione nalepnice, uz izdavanje odgovarajuće potvrde.

Navedenim Pravilnikom postupak izdavanja saobraćajne dozvole se u osnovi nije menjao - zaključuju iz MUP-a.

Da li ste vi imali slične probleme?

Pišite nam u komentarima.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.