OVAJ DEČAK MOŽE DA POSTANE NOVI NOVAK ĐOKOVIĆ: Pavle (9) je karijeru počeo sa 5 godina, a VEĆ JE PRVAK SRBIJE
Pavle Stoiljković, Foto: Privatna arhiva

mali dečak sa velikim uspehom

OVAJ DEČAK MOŽE DA POSTANE NOVI NOVAK ĐOKOVIĆ: Pavle (9) je karijeru počeo sa 5 godina, a VEĆ JE PRVAK SRBIJE

Na Prvenstvu Srbije u tenisu za dečake do deset godina starosti Pavle je uspeo da osvoji titulu prvaka Srbije

Objavljeno: 08:51h
Jelena Čabović

Pavle Stojiljković (9) iz Leskovca najbolji je teniser Srbije u kategoriji do 10 godina.

Na Prvenstvu Srbije u tenisu za dečake do deset godina starosti Pavle je uspeo da osvoji titulu prvaka Srbije, iako je u konkurenciji imao i skoro dve godine starije protivnike.

Ovaj maleni dečak, član je Teniskog kluba „Šumice“, karijeru je počeo 2015. godine, a po svemu sudeći preti da postane novi Novak Đoković.

- Ja sam igrom sličaja u dvorištu napravio dva terena, a Pavle je, hteo ne hteo, zavoleo tenis sa svojih pet godina. Gledao je svakodnevno starije tenisere koji su trenirali kod nas i tako se rodila ljubav prema tenisu - priča za Espreso Pavlov otac i trener koji je odmah prepoznao sinovljev talenat.

Isprva je govorio sebi da Pavle može može da bude u prvih deset u Srbiji da bi se kasnije ispostavilo da je prvi na rang-listi.

Rang lista
Rang lista foto: Privatna arhiva

Pavle ima dosta uspeha na turnirima. Osvajao je turnir u Beogradu, Kruševcu, Nišu, Leskovcu. Naravno, postoje i turniri koje je gubio. Do sada je osvojio 17 trofeja i 11 medalja - kaže Petar koji Pavlov jedini trener, za sada.

Pavle nakon osvojenog turnira
Pavle nakon osvojenog turnira foto: Privatna arhiva

Mali Leskovčanin, prema priči njegovog trenera, zaista ima volje, motivacije, želje što je i glavni preduslov za uspeh, pored talena i učestalih treninga.

- Naravno, treninzi se u klubu prilagođavaju uzrastu, što su mlađi to je više neki rad na koordinaciji pokreta, više je to igra nego pravi trening. Važno je da dete to zavoli, posle sve ide lakše. Moraš da budeš dobar pedagog pre svega, pa tek posle stručnjak - kaže Pavlov trener.

Pavle sa trenerom nakon osvojenog turnira
Pavle sa trenerom nakon osvojenog turnira foto: Privatna arhiva

Najvažnije je da ništa ne trpi, a treninzi na koje ide svaki treći dan i škola su jedine Pavlove obaveze.

- On nikada nije umoran, uvek traži sat više treninga, pa plače i kaže zašto smo sada završili trening, pa traži da ostanemo još 5 minuta, da bi još jednom udario lopticu... Kad je kod kuće onda udara loptom o sve što stigne - o vrata, o prozor, o zid - nezasit je. Ne voli da gubi i po svaku cenu, želi da bude prvi i to je izraženo u velikoj meri, što se meni i ne sviđa baš. Nije dobra za njega ni ta prevelika želja da bude prvi, jer kad igra maksimalno je skoncentrisan na pobedu što ga ponekad i dekoncentriše i odvuče od pravila igre - objašnjava dečakov otac i trener.

Dečakov omiljeni teniski udarac je forhend, a uzor iz sveta tenisa nemački teniser ruskog porekla Aleksandar Zverev.

1 / 2 Foto: Privatna arhiva

Najviše voli da igra na šljaci što i ne čudi, s obzirom na to da se 90 odsto turnira u Srbiji igra na šljaci. Često zna da pozira sa peharom poput Rafe Nadala - objašnajava otac.

Pavle pozira poput Rafaela Nadala nakon osvojenog turnira
Pavle pozira poput Rafaela Nadala nakon osvojenog turnira foto: Privatna arhiva

- Njega ne sprečavaju vremenske prilike - igra i kad je toplo i kad je hladno. Iskreno, ne forsiramo ga previše, već je on sam dovoljno motivisan, ima volju i želju, često je ne terenu, a nadam se da će tako i ostati. Imamo zacrtane ciljeve za narednih pet godina. Sve radimo ozbiljno, ja kao trener sam dosta posvećen njemu. Talenat svakako ima, ali to je minimalno. Najviše treba raditi na treningu, jer jedno bez drugog ne ide. Rad je mukotrpan, da me ne pitatate koliko je ulozeno truda, vremena, mojih dugih razgovora sa njim. Kod nas je sport i u kući i van kuće - kroz smeh priča Petar.

Za izvanredan uspeh na narandžastom nivou na kom je Pavle, bitan je i broj odigranih mečeva, ali i broj pobeda nad najboljima - objašnjava trener i ističe da je Pavle više puta osvajao Beograd, Leskovac, Kruševac i tako dalje, a sada se sprema za turnir u Pančevu i Beogradu, a kaže da imaju i želju da uskoro odu na međunarodni turnir u Pulu ili Skoplje...

Kako otac kaže, Pavlov cilj je da jednog dana bude nabolji teniser sveta, da sa narandžastog nivoa pređe na zeleni, pa na seniorski turnir sa navršenih 14. godina i tako dalje.

- Nakon 14 - te godine već kreće „ozbiljan“ tenis, mislim u tom finansijskom smislu, jer će mu tada trebati mnogo ozbiljniji sparing partneri, ozbiljniji treninzi, turniri u inostranstvu. O tome možemo da pričamo za nekoliko godina, ako sve bude u redu. Do tada ćemo sa svom decom iz našeg kluba da se trudimo da idemo na što više turnira, kako bi kod njih suzbili tremu, da njima turnir bude kao trening. Tu imam i podršku roditelja, sarađujemo. Klub ima podršku grada, dobili smo 170.000 dinara preko projektnog finansiranja, a taj novac mahom trošimo na putovanja, kotizacije, smeštaj, loptice. Od Teniskog saveza Srbije do sada nismo ništa dobili, nadamo se da ćemo dobrim rezultatima i to da promenimo - kaže Petar.

Do tada mali Pavle Stojiljković vredno trenira kako bi dostigao teniske visine svojih idola.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.